Думка експерта: 65% українських агропідприємств дають хабарі чиновникам

Середа, 25 березня 2015, 15:09

Більшість українських аграрних підприємств змушені вдаватися до "неофіційних витрат" в роботі з перевіряючими органами.

Даний факт у своєму виступі на Українсько-американському аграрному конгресі у Вашингтоні 24 березня привів менеджер по програмам розвитку агробізнесу IFC/World Bank Group Хайнц Штрубенхофф.

За його словами, корупція є однією з основних перешкод для реалізації повною мірою аграрного потенціалу України.

"Згідно з проведеним репрезентативним опитуванням українських аграрних компаній, 65% з них змушені вдаватися до "неофіційним витрат" при роботі з перевіряючими органами. Ще 50% несли подібні витрати при отриманні будь-яких дозволів", - зазначив Штрубенхофф.

Реклама:

Крім цього, підкреслює він, 21% опитаних визнали, що змушені були використовувати "подарунки та інші творчі засоби" в спілкуванні з державними чиновниками.

"Відзначу, що це дані 2013 року, але, на жаль, немає будь-яких вагомих підстав говорити про те, що стан справ до теперішнього часу змінився в кращий бік", - сказав експерт.

Крім того, за його словами, погіршують ситуацію бюрократизм у правилах отримання різних дозвільних документів та надмірне втручання держави у діяльність аграрного ринку.

"Все це фактично нівелює ті переваги, якими сьогодні володіє аграрний сектор України - дешеві і якісні сільгоспземлі, наявність розвиненої інфраструктури та потужних чорноморських портів, а також висока географічна доступність основних країн-імпортерів української аграрної продукції", - вважає Штрубенхофф.

АПК-Інформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: