"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ хоче пом'якшити санкції до банків

Середа, 25 березня 2015, 15:06

Національний банк має намір скасувати низку санкцій до банків через девальвацію.

Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Згідно з повідомленням, з цією метою внесли зміни до статті 8 закону "Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків".

Документ пропонує дати НБУ право не вважати банки проблемними і неплатоспроможними, якщо причиною порушення банками нормативів виявився один із двох наступних факторів або обидва відразу.

Реклама:

Це фактори девальвації гривні після 6 лютого 2014 (майже в три рази) та/або формування резервів для відшкодування можливих втрат за активними операціями після цієї дати. У такому випадку НБУ не буде звертати уваги на порушення нормативу адекватності капіталу, розміру регулятивного капіталу, нормативів поточної та короткострокової ліквідності, а також на збільшення проблемних кредитів.

Дану норму пропонується встановити на період до 1 січня 2019 року.

"Події в Криму і на сході України, руйнування господарських зв'язків між підприємствами, девальвація нацвалюти, падіння реальних доходів населення серйозно погіршили стан банківської системи", - зазначає перший заступник глави НБУ Олександр Писарук.

За його словами, банківській системі об'єктивно потрібен час для того, щоб відновити свої капітали. Тому НБУ ініціює зміни в закон, завдяки яким банки отримають час на відновлення їх нормальної діяльності, а також стимулює банки йти назустріч позичальникам в плані реструктуризації їх боргів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!