У Москві заявили, що Угорщина домовилася з ЄС щодо атомної угоди з Росією

Середа, 25 березня 2015, 10:07

Угорщина домовилася з ЄС з питання постачання палива для атомної станції "Пакш", яку планує побудувати держкорпорація "Росатом".

Про це заявив міністр угорського уряду, слова якого наводить агентство МТІ.

"Всі перешкоди у зв'язку з договором про постачання палива подолані. Це необхідно для розширення АЕС Пакш", - заявив міністр після переговорів з комісаром ЄС з кліматичних і енергетичних питань Мігелем Аліасом Канете.

"Зауваження Європейської Комісії були прийняті Угорщиною, ми вирішуємо питання за контрактом поставок палива з метою збереження потужностей АЕС "Пакш" відповідно фінській моделі", - підкреслив Лазар.

Реклама:

Він також повідомив, що Угорщина забезпечує для російської сторони можливість постачання палива для нових реакторів протягом 10 років. За повідомленням угорського міністра, це рішення "цілком прийнятно і для російської сторони".

За його словами, він домовився з комісаром з енергетичних питань, що "Європейська Комісія в найкоротший термін закриє питання з паливом".

Угорський міністр підкреслив, що домовленість з ЄС має велике значення, оскільки в січні минулого року Брюссель взяв до відома російсько-угорський договір про розширення АЕС "Пакш" із застереженням: він повинен відповідати Європейському праву в області державної підтримки та конкурсного права.

"Нам вдалося знайти таке рішення, при якому угорська сторона є переможцем і одночасно дотримується Європейського права", - сказав він. Лазар також підтвердив, що уряд Угорщини подасть до суду на британську газету Financial Times через публікацію інформації про блокування ЄС розширення АЕС "Пакш".

"Якщо ЄС приймає дане рішення, це є чітким спростуванням твердження газети про блокування розширення АЕС "Пакш", - сказав Лазар.

ТАСС

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!