Шанси Греції залишити єврозону становлять 50% - Сорос

Вівторок, 24 березня 2015, 20:53

Шанси Греції залишити єврозону становлять 50%.

Про це в інтерв'ю телеканалу Bloomberg заявив американський інвестор Джордж Сорос, передає Lenta.ru.

За словами Сороса, хвороби грецької економіки намагалися лікувати неправильним способом, і тепер все йде нанівець. "У цій грі неможливо виграти, і найкраще, що може статися, - це бардак", - сказав інвестор.

Він також висловив думку, що переговори між урядом Греції та Брюсселем про розморожування фінансової допомоги можуть закінчитися провалом.

Реклама:

Як вважає фінансист, навіть якщо відкладати виплати за держборгом на невизначений термін, країна все одно не зможе розібратися з існуючими труднощами. У грецькій економіці не утворюється профіциту бюджету навіть без урахування витрат на обслуговування боргу, додав Сорос.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас має намір переконати кредиторів розморозити надання фінансової допомоги. Напередодні переговорів Мінфін країни направив до Брюсселя лист із планом реформ. Серед них - збільшення доходів держави за рахунок боротьби з ухиленням від податків, а також створення ради для спостереження за станом економіки.

Після перемоги на виборах у січні Ципрас сформував альтернативу програмі жорсткої економії. Будучи лівим політиком, він запропонував збільшити податкове навантаження на заможних громадян і великі корпорації.

Таким чином, прем'єр сподівається уникнути економії на соціальних витратах. Опоненти Ципраса вважають, що в разі реалізації його програми Грецію змусять залишити єврозону.

У грудні основні кредитори Афін - Європейський центробанк, Міжнародний валютний фонд і Єврокомісія - заморозили близько півмільярда євро фінансової допомоги, вимагаючи проведення в Греції економічних реформ.

Ці гроші надійшли в стабілізаційний фонд країни, проте знаходяться під контролем європейської фінансової влади. ЄС також не вирішив, чи буде направлено Афінам кошти з другого пакету допомоги, який перевищує сім мільярдів євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: