Адвокат: Від Попова вимагають відшкодувати 50 мільйонів збитків

Понеділок, 23 березня 2015, 16:50

У рамках кримінального провадження у справі колишнього голови Київської міської держадміністрації Олександра Попова до суду надійшло 48 цивільних позовів від потерпілих на загальну суму 50 мільйонів гривень.

Про це заявив журналістам адвокат Попова Микола Карнаух 23 березня, повідомляє УНІАН.

"Цивільні позови продовжують надходити. Загальна сума на сьогодні близько 50 мільйонів гривень, але ці позови безпідставні і неаргументовані. Олександр Попов не визнає себе винним, не скоював ніякого злочину, а значить не заподіяв шкоди потерпілим", - сказав Карнаух.

Як повідомляє Радіо "Свобода" Шевченківський райсуд Києва переніс розгляд кримінального провадження стосовно Попова на 9 квітня.

Реклама:

Таке рішення суд ухвалив у зв’язку з тим, що на судове засідання не з’явився перекладач, який потрібен одному з потерпілих – польському журналісту Яцику Заброцькому.

Сам Попов з рішенням суду згідний.

"Я вже 16 місяців чекаю цього процесу і це процедурне питання повинна була прокуратура передбачити, адже вона відповідає за те, щоб були перекладачі. Якщо так справа буде розглядатись, то це ще 16 місяців. Я хотів би, щоб розгляд пройшов якомога швидше. З сьогоднішнім рішенням суду я не можу не погодитись, бо це дійсно права потерпілого, які порушуються", – сказав він після засідання.

Попов також висловив сподівання, що суд визнає його невинність.

"Для мене це дуже довгоочікуваний факт. Я його дуже чекав, тому що, сподіваюся, що співробітництво із судом реабілітує моє добре ім'я, і я буду визнаний невинним. І з іншого боку внесу свій внесок у з'ясування об'єктивних обставин ситуації 29-30 листопада минулого року", - цитують Попова "Українські новини".

Як відомо, Попова звинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ст. 340 (незаконне перешкоджання проведенню зборів та мітингів, вчинене за попередньою змовою групою осіб), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 365 (пособництво у перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

У грудні 2013 року було відкрито кримінальні провадження у перевищенні службових повноважень колишнім заступником секретаря РНБО Володимиром Сівковичем, Поповим, начальником столичного главку міліції Валерій Коряк та його заступником Петром Федчуком. Однак у лютому 2014 року їх закрили за законом про амністію.

Згодом кримінальні провадження були відновлені і долучені до матеріалів за підозрою Віктора Януковича та інших осіб за фактами масових вбивств.

20 січня 2015 року Генпрокуратура вручила Попову повідомлення про підозру.

На початку лютого 2015 року Генпрокуратура направила до Шевченківського райсуду Києва обвинувальний акт у кримінальному провадженні проти екс-голови КМДА.

Згідно з обвинувальним актом, досудове розслідування встановило, що в ніч з 29 на 30 листопада 2013 року екс-голова КМДА Попов, діючи за попередньою змовою з Сівковичем,  Корякою та іншими посадовими особами, дав вказівку про завезення на Майдан Незалежності комунальної техніки для встановлення новорічної ялинки.

А Коряк, у свою чергу, використовуючи цю обставину, віддав наказ про розгін мирного мітингу співробітниками спецпідрозділу "Беркут", які жорстоко побили мітингувальників.

Внаслідок цих протиправних дій більше 80 громадян отримали різні тілесні ушкодження.

29 грудня 2014 року Попов заявив, що зайнявся приватним бізнесом, і не планує повертатися в політику.

27 лютого Попов на засіданні суду заявив, що справа проти нього політична.

"Українська правда. Київ"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!