Депутати захотіли убезпечити інвестиції в авторські права в Україні

Понеділок, 23 березня 2015, 16:27

Група депутатів з політичної партії "Об'єднання "Самопоміч", а також "Батьківщина" і Блоку Петра Порошенка зареєстрували в п'ятницю законопроект № 2447 про внесення змін до законів про авторське право і суміжні права.

Депутати пропонують впорядкувати взаємовідносини між авторами творів та їх замовниками та інвесторами.

У пояснювальній записці вони зазначають, що часто виникають проблеми при передачі виключних майнових прав на об'єкти права інтелектуальної власності, створені у зв'язку з виконанням трудового договору, на замовлення або при виконанні робіт за договором.

Існує юридична колізія: нормами Закону України "Про авторське право і суміжні права" передбачено, що виключне майнове право на службові або створені на замовлення твори належить роботодавцю (замовнику), в той час як Цивільний кодекс визначає, що права належать спільно роботодавцю (замовнику і автору).

Реклама:

"Така встановлена ​​законодавством спільна приналежність прав на практиці викликає багато ризиків для бізнесу, основним видом діяльності якого є створення інтелектуального продукту (наприклад, програмного забезпечення, кінофільмів і т.д.) великою кількістю співавторів, що працюють у штаті, або на підставі цивільно-правових угод з компанією-виробником, яка є інвестором, повністю фінансує роботу таких авторів", - йдеться у пояснювальній записці.

Керуючий партнер ЮФ "Юскутум" Артем Афян пояснює потенційні ризики замовника на конкретному прикладі. "Журналіст писав статті для якогось видання, а потім вирішив розірвати відносини з редакцією і зажадав видалити всі його статті з сайту", - розповідає він.

У цьому випадку, за словами Афяна, існуюча юридична колізія може дозволити йому це зробити.

Тому депутати вирішили убезпечити замовника і внести норму, згідно з якою виключне майнове право на службовий твір і твір, створений за замовленням, належить роботодавцю /замовнику з моменту його створення, якщо інше не передбачено договором між ними.

А авторське особисте немайнове право на твір, створений за замовленням, належатиме його автору, але тільки якщо інше прямо не передбачено спільним договором.

Афян каже, що зараз юридична колізія з авторськими правами іноді затримує випуск кліпів, а також іноді зустрічається в ІТ-сфері.

Він підкреслює, що ініціатива депутатів своєчасна, оскільки надалі ринок авторських прав буде тільки зростати і не врегульовані законодавчі діри будуть тільки заважати його розвитку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!