Спрощення порядку надання пільг може зіграти на руку шахраям - експерт

Субота, 21 березня 2015, 17:44

Спрощення порядку надання пільг в Україні може зіграти злий жарт з урядом.

Про це у статті для "Дзеркала тижня" пише Юлія Самаєва.

Експерти, наприклад, уже критикують спрощену систему надання субсидій. Цей широкий, без сумніву, популістський жест влади збільшить не лише кількість одержувачів субсидій учетверо (з 1 до 4 млн домогосподарств), а й державні видатки, які можуть виявитися нераціональними.

"Коли створювалася система субсидій, обсяги тіньових доходів у країні були значно меншими. Зараз ситуація із зарплатами в "конвертах" змінилася, але систему, навпаки, вирішили спростити, скасовуючи багато вимог. Це насторожує", - заявив Гліб Вишлинський, заступник директора компанії Gfk Ukraine

Реклама:

За його словами, люди з високими доходами по субсидію не звернуться, а от люди з середніми доходами в умовах істотного підвищення тарифів у субсидії зацікавлені.

"І якщо вони одержують низьку офіційну заробітну плату, то цілком можуть претендувати й на субсидію. При цьому простежити, чи одержують вони "сіру" зарплату, складно, а підтримувати на державному рівні людей, які працюють у тіньовій економіці, - неправильно", - вважає Вишлинський.

"Колишня система надання субсидій створювала бюрократичний бар'єр, який давав змогу таких людей "відсіяти". Спростивши її, держава спростить життя шахраям", - сказав він.

На думку експерта, підходити до питання треба трохи інакше, спрощуючи систему надання соцдопомоги для тих, хто потенційно має її одержувати, - інвалідів, багатодітних сімей, самотніх пенсіонерів, однак для решти залишити стару систему, що передбачає жорсткіший контроль над її неправомірним одержанням.

В умовах дефіциту держфінансів такий підхід є раціональнішим і не дозволить за рахунок бюджетних коштів утримувати тих, хто в грошах особливої потреби не має.

"Це не означає, що діюча зараз система надання соціальної допомоги не потребує змін. Її механізми справді ускладнені до неможливості, порядок надання непрозорий, розтрати бюджетних коштів колосальні. У результаті в країні є понад 700 видів пільг, але чверть населення продовжує жити за межею бідності, і лише половина бідняків пільги реально одержує", - йдеться в статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: