Новак допускає зниження ціни на газ для України на 80 доларів

Субота, 21 березня 2015, 13:04

Ціна на газ для України у другому кварталі може бути нижчою за ціну на газ в першому кварталі на 50- 80 доларів за тисячу кубометрів через низькі ціни на нафту.

Про це повідомив в інтерв'ю телеканалу "Россия24" глава Міненерго РФ Олександр Новак.

Він зазначив, що формула ціни на газ враховує ціни на нафту та нафтопродукти з часовим лагом близько 9 місяців. Ціни на нафту почали падати ще з середини минулого року. Це призвело до того, що вже в першому кварталі вартість газу зменшилася порівняно з рівнем минулого року. "У другому кварталі ціна буде ще нижчою доларів на 50-80", - сказав міністр.

Він також зазначив, що якщо Росія, Україна та Євросоюз дотримуватимуться домовленостей, досягнутих 20 березня в Брюсселі, ризик відбору Україною російського газу, що йде через її територію транзитом до Європи, буде мінімальним. "Якщо домовленостей буде дотримано, я вважаю, що ризик відбору транзитного газу мінімальний", - сказав Новак.

Новак зазначив, що основним питанням даних переговорів були зобов'язання України щодо закачування газу в підземні сховища газу.

"Ми обговорювали потреби обсягів газу для закачування в ПСГ, ми обговорювали, що Україна бере на себе ці зобов'язання. Це потрібно, щоб пройти зиму, щоб була необхідна кількість фінансових ресурсів для цього", - сказав міністр.

Реклама:

"Російська сторона готова всі необхідні обсяги поставити, але російська сторона вважає, що потрібно працювати і жити за контрактом, потрібно отримувати оплату за поставлений газ, а не постачати, як торік, коли українська сторона фактично протягом декількох місяців отримувала газ і не платила за нього, через те, що оскаржувала ціну", - додав міністр.

Єврокомісія, зі свого боку, взяла зобов'язання докласти максимум зусиль і сприяти Україні у пошуку фінансових коштів для оплати газу.

"Зимовий пакет показав, що в цілому сторони виконують свої зобов'язання, а ризики можуть з'явитися, якщо не буде до жовтня закачано достатню кількість газу в ПСГ", - підкреслив Новак.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!