"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Новак каже, що Україна заборгувала 2,4 мільярда за газ

П'ятниця, 20 березня 2015, 15:23

Борг України перед "Газпромом" становить 2,471 млрд доларів з урахуванням пені.

Про це повідомив журналістам міністр енергетики РФ Олександр Новак, напередодні двосторонньої зустрічі з віце-президентом з питань енергетики Європейської комісії Марошем Шефчовичем, "Інтерфакс-Україна".

Щодо поставок газу в Донбас, Новак підкреслив, що російська сторона розглядає їх як поставки в Україну.

"Питання щодо оплати цих поставок належить врегулювати на рівні компаній "Газпрому" і "Нафтогазу" - у судовому порядку або позасудовому", - підкреслив він.

Реклама:

Він також заявив, що Росія готова обговорити умови постачань газу в Україну до рішення Стокгольмського арбітражу.

"На виконання мінських угод ми сьогодні проводимо тристоронні переговори між Росією, Україною і Євросоюзом у галузі енергетики. Через 11 днів завершується термін дії зимового пакета. Ми обговорюватимемо питання газу в літній період, питання закачування газу в ПСГ і транзит до літнього періоду", - сказав він.

Наприкінці січня "Газпром" направив лист про те, що залишається неоплаченою заборгованість в обсязі 2,196 млрд доларів (за поставки газу в 2013 і 2014 роках) на суму прострочених платежів нараховуються пені строго у відповідності з умовами контракту, який був підписаний 21 січня 2009 року.

Ця сума становить різницю між ціною контракту 486,5 доларів і переговорною позицією Києва - 268,5 долара в оплаті поставок в 2013-2014 роках. Долю різниці яка оспорюється за умовами "зимового пакета" повинен вирішити арбітраж.

"Газпром" і "Нафтогаз" подали взаємні позови до Стокгольмського арбітражу: про стягнення боргу, і про повернення передбачуваної переплати. Поки контракт продовжує діяти, підкреслюють в "Газпромі".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!