"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Надходження валютної виручки за два місяці зменшилося на 45%

Понеділок, 2 березня 2015, 15:28

У порівнянні з січнем-лютим 2014 року падіння валютної виручки в Україну збільшилося на 45%.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповіла глава НБУ Валерія Гонтарєва.

"Дуже погані дані. У порівнянні з січнем-лютим 2014 року падіння збільшилося - 45%. Це близько 5 млрд доларів", - заявила Гонтарєва.

"Але що стосується експорту, необхідно порівнювати експорт в реальних товарах і в грошових надходженнях. Якщо ми подивимося за результатами року, то ці дві цифри практично збігалися", - сказала голова НБУ.

Реклама:

За її словами, у експортерів є можливість повернути валютну виручку в термін до 90 днів, так як у, наприклад, торговців зерном відбувається швидке обертання.

"А для машинобудування взагалі потрібно 180 днів. І тому вони найчастіше взагалі подовжують повернення валютної виручки. Штрафи за неповернення мінімальні, на жаль. Їх однозначно потрібно збільшувати, про що ми неодноразово говорили з Міністерством економіки", - сказала Гонтарєва.

Глава Нацбанку також повідомила, що експорт в Україну падає. "У нас ще була надія на рекордний урожай, але при падінні цін на 30% він дає рекордно вивезений об'єм. А в грошах він нічого не дає, він дає на 2 млрд менше грошей, ніж попередній рік при рекордному обсязі", - заявила вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!