РФ подумає про пом'якшення продовольчого ембарго для Греції - Пєсков

Понеділок, 2 березня 2015, 10:40

Росія не зніме заборону на ввезення продуктів харчування винятково з Греції, але може погодитися на поставки давальницької сировини для переробних підприємств у РФ.

Про це сказав прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, коментуючи газеті "Известия" заклик грецького уряду.

У вихідні заступник міністра сільгоспрозвитку Греції Панайотіс Сгурідіс на зустрічі зі представником Россільгоспнагляду Олексієм Алексеєнком на міжнародній виставці продуктів харчування попросив скасувати заборону на поставки в Росію деяких видів сільгосппродукції, зокрема персиків, полуниці й апельсинів.

Пєсков сказав, що Росія не може зробити виняток для Греції як однієї з країн Євросоюзу, у відношенні якого введено антисанкції, але готова напрацювати інші схеми співпраці.

Реклама:

"Є досить чіткі правила Світової організації торгівлі. І Росія як член СОТ не може займатися вибірковими діями: не можна застосовувати санкції у відношенні країн ЄС і вибірково звільняти від санкцій одну з країн", - заявив представник Володимира Путіна.

"У цьому випадку можна було б виробити схему не прямих поставок, а поставок давальницької сировини при інвестиціях тут, на території Росії, у створення харчових переробних підприємств", - додав Пєсков.

Він нагадав, що в лютому 2015 року в Будапешті Путін заявляв, що, попри свої "санкції у відповідь", Росія зможе створювати з Угорщиною спільні підприємства агропромислового комплексу.

При цьому на запитання про те, чи планується вносити відповідні поправки в указ президента й постанову уряду РФ, Пєсков відповів, що "питання буде опрацьовуватися" - і не факт, що в підсумку така схема співпраці з'явиться.

Однак експерти вважають, що російська влада бере курс на пом'якшення продуктового ембарго, пише газета.

Як відомо, "продуктове ембарго" було запроваджено в серпні 2014 року за розпорядженням Путіна. Воно торкнулося постачальників продукції з тих країн, які запровадили санкції проти Росії.

Наприкінці лютого 2015 року депутати Держдуми РФ внесли на розгляд законопроект, що забороняє президенту одноосібно вводити економічні санкції проти інших країн. Депутати заявили, що російське ембарго на європейські товари викликало зростання цін у магазинах і нашкодило бізнесу.

У січні 2015 року з'ясувалося, що обійти російське ембарго змогли європейські постачальники сиру: РФ не заборонила постачати на свій ринок безлактозний продукт, зазначає "Новая газета".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!