"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк зобов'язав банки до липня вивести капітал у плюс

Четвер, 19 березня 2015, 18:48

Нацбанк України встановив графік для банків, в рамках якого банки з негативним капіталом мають провести докапіталізацію або скоротити обсяг своїх активів, щоб вийти на позитивне співвідношення капіталу до активів до липня цього року.

Про це повідомив перший заступник голови правління Національного банку України Олександр Писарук під час інформаційного дня в НБУ з питань рефінансування банків, пише "УНІАН".

Писарук обґрунтував провал нормативу достатності регулятивного капіталу по банківській системі на 1 березня до 7% або нижче мінімально допустимого значення відображенням у звітності банків реального впливу подій, що відбулися в країні, включаючи анексію Криму, військові дії на Донбасі і девальвацію, що відбулася.

Він нагадав, що НБУ надав банкам можливість розтягнути у часі цей негативний вплив.

Реклама:

"Є три реперні точки з достатності капіталу. Перша - середина цього року, де капітал в будь-якому разі, навіть при визнанні реальних збитків, має бути позитивним. Не негативним. Це було абсолютно наполеглива вимога Міжнародного валютного фонду", - сказав він.

За словами банкіра, у рамках цього графіку достатність капіталу до кінця року має бути не менше 5%, на кінець 2017 року - не менше 7%, на кінець 2018 року - не менше 10%.

"Якщо недостатньо капіталу, є три шляхи. Можна збільшити капітал - найприродніший і нормальний шлях. Поліпшити якість активів і знизити навантаження на капітал. Але це, на жаль, залежить від зовнішніх подій. Третє, що можливе, це продаж активів. Ви можете продавати активи навіть зі збитком, можете намагатися погашати активи, але маєте скоротити баланс", - додав Писарук.

Як повідомлялося, норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу банківської системи України з початку року знизився на 8,23 п.п. - до 7,37% на 1 березня, або до рівня нижче встановленого Національним банком мінімально допустимого значення в 10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!