Fitch очікує глибокої рецесії в Росії

Вівторок, 17 березня 2015, 16:47

Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило прогноз зростання світового ВВП в 2015 році на 0,2 процентного пункту - до 2,7% з очікуваних у грудні 2,9%.

Про це йдеться в щоквартальному Міжнародному економічному прогнозі (Global Economic Outlook, GEO) агентства.

Як зазначається, прогноз зростання глобальної економіки на 2016 рік залишено на рівні 3%. Таким чином, в Fitch очікують, що зростання світового ВВП прискориться в порівнянні з 2,5% в 2014 році.

Збільшення темпів економічного підйому в цьому році буде забезпечуватися відновленням найбільших розвинених економік, відзначається в огляді.

Реклама:

За оцінками агентства, всі три найбільш розвинені економіки світу - США, єврозона і Японія - покажуть прискорення зростання, що буде відзначено вперше з 2010 року.

Тим часом, економічний підйом в розвинених країнах продовжить сповільнюватися на тлі рецесії в Росії і Бразилії, а також структурних коригувань китайської економіки, йдеться в огляді.

Перегляд прогнозу зростання світового ВВП на поточний рік у бік пониження в порівнянні з грудневими оцінками відображає погіршення очікувань для emerging markets, відзначають в Fitch.

Fitch зберегло прогнози зростання ВВП США на 2015 і 2016 роки на рівні 3,1% і 3% відповідно, чекаючи, таким чином, прискорення підйому в порівнянні з рівнем 2014 року (2,4%).

Приватне споживання залишиться ключовим двигуном економічного зростання, який підтримають низькі ціни на нафту, збільшення наявних доходів населення, а також зміцнення ринку праці, говориться в огляді.

Зміцнення долара США буде стримувати показники американського експорту, відзначають в Fitch.

Прогноз зростання ВВП єврозони на 2015 рік підвищений на 0,3 п.п. - до 1,4%, на 2016 рік - на 0,2 п.п., до 1,7%. У 2014 році економіка регіону збільшилася на 0,9%.

"Різке падіння цін на нафту, запуск Європейським центральним банком програми кількісного пом'якшення (QE), ослаблення євро, а також поліпшення довіри до економіки підтримують прогнози поступового посилення економічного підйому єврозони", - йдеться в огляді.

Тим не менш, експерти агентства попереджають, що темпи економіки зростання регіону залишаться помірними в порівнянні з іншими великими розвиненими країнами, ефективність програми QE викликає сумніви, і економіці ще треба набрати силу.

"Emerging markets в цілому відчувають ослаблення підйому, і в деяких з ключових країн, що розвиваються спостерігається рецесія", - йдеться в огляді.

Економічний підйом в emerging markets, що досягли пікового рівня 6,9% в 2010 році, як очікується, становитиме 3,6% в 2015 році і 4,2% в 2016 році.

Експерти агентства прогнозують глибоку рецесію в Росії, згідно з їх оцінками, в 2015 році російський ВВП скоротиться на 4,5%, в 2016 році - на 1%.

"Поступове уповільнення економічного підйому в Китаї є структурним з урахуванням реалізованих в країні реформ, і ми зберігаємо прогнози зростання ВВП КНР на 2015 і 2016 роки на рівні 6,8% і 6,5%", - відзначається в огляді.

Інфляція в найбільших розвинених країнах світу в цьому році становитиме лише 0,3%, очікують експерти рейтингового агентства.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!