Білорусь не хоче постачати до РФ обіцяний бензин за низькими цінами

Понеділок, 16 березня 2015, 16:34

Білорусь відмовляється постачати в Росію нафтопродукти в узгоджених раніше обсягах.

Про це розповіли "Ведомостям" три федеральних чиновника і людина, знайома з ходом переговорів двох країн.

Як зазначається, минулого тижня білоруська делегація приїжджала до Москви, щоб зустрітися з міністром енергетики Олександром Новаком і віце-прем'єром Аркадієм Дворкович.

У її складі, за даними одного з чиновників, - віце-прем'єр Білорусії Володимир Семашко.

Реклама:

Чи відбулися всі зустрічі, співрозмовникам агентства невідомо. "Білоруси повернуться в понеділок", переговори продовжаться, сказав один з чиновників.

Білоруська делегація посилається на протокол, підписаний у травні: якщо ціни на російському ринку істотно нижче експортного паритету, Білорусь може ініціювати консультації про тимчасове скорочення поставок, розповідає учасник переговорів.

В останні роки Росія постачала Білорусі нафту за внутрішніми цінами, а та у відповідь - нафтопродукти. Поставки узгоджуються щороку, план на 2015 рік - 23 млн і 1,8 млн тонн відповідно.

Поставки нафти і бензину - частина домовленостей Росії і Білорусії про створення з 2015 року Євразійського економічного союзу.

Плани Мінська змінилися через девальвацію російського рубля: ціни на нафтопродукти в Росії стали нижче експортного паритету (експортна ціна мінус мито і транспортні витрати), тому Білорусі вигідніше постачати бензин в інші країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: