Думка експерта: Уряд може "проїсти" 17 мільярдів від МФВ, або піти на непопулярні реформи

П'ятниця, 13 березня 2015, 13:39

Українському уряду доведеться пройти іспит на профпридатність, адже 17 мільярдів доларів від МВФ можна або "проїсти", або використати для структурних реформ, що забезпечать економічну незалежність країни.

Про це заявила експерт з економічних питань Інституту суспільних досліджень Крістіна Аврамченко.

"Фінансова підтримка МВФ є позитивним імпульсом для приватних інвесторів, а також дозволятиме отримувати додаткові надходження від урядів іноземних держав. З іншого боку виникає питання, на які цілі будуть витрачені ці кошти?", - зазначає експерт.

Аврамченко звернула увагу і на те, що цього разу програма допомоги МВФ  включатиме, окрім заходів, спрямованих на забезпечення фінансової стабільності та зміцнення державних фінансів, також і структурні реформи. Саме від якості останніх залежатиме, чи зможе Україна вийти із замкненого кола позичання та віддавання попередніх боргів до заробляння власних коштів за рахунок збільшення виробництва та експорту.

Реклама:

За словами експерта, програма підтримки МВФ не має бути Біблією для України. Завдання Уряду - розробити дієву програму реформ. Не декларацію, а чіткий план з графіком виконання та передбаченими ресурсами для його реалізації, наголошує аналітик.

"У нас є дві альтернативи: "проїсти" позичені кошти і ще більше залізти в боргову яму, або вже зараз почати структурні реформи і закласти основи економічної незалежності. Перший сценарій є легшим у короткостроковій перспективі. Проте він означає перекладання боргових зобов’язань на наступні покоління та постійне затягування пасків, щоб віддати позичені гроші", - наголосила Аврамченко.

Другий сценарій, на думку експерта є важчим у короткостроковій перспективі.

"Структурні реформи є складними і потребують ресурсів, тому затягування пасків буде сильнішим. Але пройшовши цей складний період економічної перебудови, Україна зможе вийти на новий рівень розвитку, будучи самостійною державою з власною економічною політикою, а не запозиченою із зовні разом з грошима", - наголосила Аврамченко.

Нагадаємо, 11 березня Радою директорів було схвалено нову чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF) із МВФ загальним обсягом фінансування 17,5 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!