"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Євросоюз заблокував атомний контракт Угорщини з Росією - ЗМІ

П'ятниця, 13 березня 2015, 09:05

Європейський Союз своїм рішенням заблокував угоду між Росією та Угорщиною про будівництво двох енергоблоків атомної електростанції "Пакш".

Про це пише Financial Times з посиланням на свої джерела в керівництві Європейської комісії.

У лютому газета вже писала про початок перевірки умов контракту Європейським агентством з атомної енергії (Euratom). Відомство відмовилося схвалити ексклюзивний імпорт ядерного палива з Росії, а Будапешт спробував оскаржити це рішення в Єврокомісії, однак безуспішно.

Деталі рішення зберігаються в таємниці, проте джерела видання стверджують, що воно було прийнято на зустрічі всіх 28 комісарів країн-членів Євросоюзу, що відбулася на початку березня.

Реклама:

У виданні підкреслюють, що дії влади Євросоюзу змушують Угорщину відмовитися від робіт щодо будівництва нових енергоблоків станції "Пакш". Тепер влада країни може або зайнятися пошуками інших постачальників для ядерного палива, або оскаржити в суді рішення ЄК.

РФ і Угорщина підписали контракт на будівництво двох енергоблоків в кінці минулого року. На реалізацію проекту російська влада збиралася виділити Будапешту кредит на €10 млрд.

Розташовані в місті Пакс АЕС виробляють близько 40% від загального обсягу використовуваної Угорщиною електроенергії. Контракт з Росією передбачав будівництво двох 1200-мегаватних реакторів, які серйозно збільшили б залежність Угорщини від російських поставок палива.

Укрінформ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!