"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

УКАБ прогнозує урожай зерна в Україні близько 50 мільйонів тонн

Четвер, 12 березня 2015, 20:53

Урожай зернових культур у 2015 році оцінюється на рівні 50 мільйонів тонн.

Про це йдеться у прес-релізі "Українського клубу аграрного бізнесу".

Як зазначається, вартість посіву ярих зернових цього року може становити близько 34,9-36,4 млрд гривень залежно від курсу, за яким закуповувалися виробничі ресурси. Водночас посівні площі під ярими зерновими можуть зменшитися на 9%.

"Експерти УКАБ оцінили загальну вартість комплексу оптимальних весняних польових робіт для зернових культур в 64,7-67,4 млрд гривень, з них 54% передбачається для посіву ярих культур. У зв’язку з девальвацією та відсутністю достатньої кількості кредитних ресурсів аграрії відчувають значну нестачу коштів", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Експерти відзначають, що найбільші проблеми відчувають малі та середні виробники, що реалізували більшу частину врожаю на початку сезону та не потурбувалися про збереження цінності виручки. Найкраще становище у виробників, що орієнтовані на експорт, оскільки девальвація дала їм додаткові переваги та дозволила збільшити виручку у гривневому еквіваленті.

"Цьогорічні посівні площі під основними ярими зерновими культурами (пшениця, ячмінь та кукурудза) становитимуть на рівні 6,2 млн га, з яких 68% буде засіяно кукурудзою, 29% ячменем та 3% пшеницею. Відносно минулого року спостерігатиметься скорочення посівів, зокрема найбільше зменшаться площі під кукурудзою - на 5-10%", - йдеться у прес-релізі.

У прес-службі зазначили, що оновні зернові культури загалом (озимі та ярі) займатимуть площу 13,7 млн га, що на 2,4% менше минулого року. Водночас аграрії будуть орієнтуватися на збільшення посівів олійних культур, зокрема сої, оскільки вона показала себе як досить прибуткова.

"За таких умов українські аграрії зберуть близько 50,5 млн тонн основних зернових культур, з яких 20,6 млн тонн пшениці, 6,4 млн тонн ячменю та 23,4 млн тонн кукурудзи. Проте потрібно зауважити, що це лише перший прогноз, який буде піддаватися подальшим корективам у ході польових робіт та у процесі формування та дозрівання урожаю", - підсумували експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: