"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Щоб зупинити падіння, ми повинні допомогти реальному сектору

Четвер, 12 березня 2015, 11:52

Одна з головних фундаментальних причин падіння економіки України - це проблема дефіциту коштів в реальному секторі.

Про це в рамках першого організаційного засідання Економічного дискусійного клубу заявив  колишній очільник Міністерства економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта.

"Якщо ми сьогодні не в змозі отримувати зовнішні інвестиції через війну на Сході, держава повинна стимулювати внутрішні інвестиції, в тому числі і державні. Економіка без інвестицій жити не може", - наголосив він.

За словами експерта, потрібно створювати такі інститути розвитку, які були створені свого часу в Німеччині, коли після війни потрібно було відбудовуватися. Разом з тим, наголошує Максюта, треба співпрацювати і з міжнародними інститутами в цьому контексті – з ЄБРР, ЄІБ  та Світовим банком.

Реклама:

"Падіння української економіки триває уже довгий час. Це почалося навіть не минулого року. Тут  є фундаментальні причини. Одна з них – це брак грошей в реальному секторі. Сьогодні фінансова система повинна забезпечити кошти в реальний сектор, щоб підприємства могли брати кредити під ставку, яка не тільки дозволяє перекредитуватися на 1-2 дня, а яка дозволяє підприємству розвиватися", - зазначає він.

Максюта нагадав, що доходи бюджету і зарплати людей формуються фактично у сфері виробництва і послуг. Він наголошує, що від  коштів, які формуються в реальному секторі залежить наповнення державного бюджету та банківської системи.

Крім цього один із координаторів Економічного дискусійного клубу заявив, що і раніше, і зараз в Раді обговорюються питання створення Банку розвитку, Експортно-кредитного агентства, яке повинно допомогти експортерам.

"Проблема платіжного балансу чи проблема курсу якраз полягає в експорті. Падіння експорту вимірюється уже кількома десятками відсотків. Якщо не буде притоку валюти, то скільки б ми не брали запозичень… Їх треба віддавати. Ми повинні генерувати валюту із власної економіки. Для цього ми повинні допомогти експортерам в ці тяжкі части тими інструментами, які є в кожній розвинутій країні", - сказав Максюта.

"Треба створити спеціальні установи, які гарантують, кредитують і страхують експортні контракти. Це треба робити разом з нашими міжнародними партнерами, які готові надавати кошти Україні, але вони також потребують інструментів, через які ці кошти будуть витрачатися", - додав колишній урядовець.

Він також наголосив, що сьогодні інтереси бізнесу мали би лягти в основу економічної політики уряду. Саме в інтересах реального сектору, і створення робочих місць має проводитись ця політика..

"Правильне рішення – почати підвищувати тарифи. Але правильно було б і подумати, яким чином ці кошти будуть сплачені. Для цього людям потрібна робота, потрібна зарплата і тільки тоді ми можемо гарантувати, що НАК "Нафтогаз" реально отримає ці кошти. Адже підвищити тарифи – це питання зовсім не складне. Набагато складніше потім отримати гроші від кінцевих споживачів енергоносіїв", - зазначив він.

Напередодні у Києві пройшло перше організаційне засідання створюваного "Економічного дискусійного клубу". До нього запрошені колишні міністри фінансів і економіки, відомі економісти, підприємці та промисловці.

За словами засновників, ідея Клубу запропонована як запит на наведення ладу в економіці та для започаткування реальних реформ. Клуб не буде політичною організацією і не ставитиме на меті будь-які лобістські завдання. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!