"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія побудує газопровід в Македонії замість "Південного потоку" - ЗМІ

Четвер, 12 березня 2015, 09:03

Компанія "Стройтрансгаз" російського олігарха Геннадія Тимченко розпочинає будівництво ділянки газопроводу між населеними пунктами Клечовце і Неготино у Македонії, який може забезпечити постачання російського газу в Східну Європу через Туреччину замість закритого "Південного потоку".

Про це пише газета "Коммерсантъ".

За даними джерел видання, будівництво першої черги магістрального газопроводу довжиною 61 кілометр має зайняти трохи більше року. Надалі трубопровід планується продовжити ще на 60 кілометрів на південь і з'єднати з газотранспортною системою Греції.

Вартість будівництва джерела газети оцінюють в $75 млн, з яких Македонія заплатить тільки $15 млн, а решта буде профінансована за рахунок боргу колишнього СРСР перед Югославією.

Реклама:

Раніше будівництво газопроводу Клечовце-Неготино планувалося в рамках проекту South Stream, який міг збільшити поставки російського газу в Македонію в обхід українського транзиту. 

Олігарх Генадій Тимченко потрапив під санкції США як один із найближчих соратників російського президента Володимира Путіна рік тому після анексії Криму Росією. На думку "Коммерсанта", претензії до "Південного потоку" з боку ЄС могли частково пояснюватися участю Тимченка у проекті.

Нагадаємо, про відмову від будівництва "Південного потоку" було заявлено 1 грудня під час візиту до Туреччини президента РФ Володимира Путіна. Згодом російська влада офіційно повідомила Єврокомісію про відмову від реалізації цього проекту.

"Європейська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!