Падіння цін на нафту погіршить фінанси країн-експортерів нафти - Moody's

Середа, 11 березня 2015, 10:27

Зниження світових цін на нафту змінить динаміку фінансових показників країн-експортерів та імпортерів нафти в 2015 році: фінанси країн-експортерів нафти потрапляють під тиск, а імпортери отримують можливість скоротити бюджетні дефіцити.

Про це йдеться в огляді міжнародного рейтингового агентства Moody's, передає "Інтерфакс-Україна".

"Падіння цін на нафту означає, що експортери енергоносіїв зіткнуться з погіршенням податково-бюджетного балансу, а також зовнішнього балансу, причому деякі країни можуть перейти від профіцитів балансу в обох випадках до дефіциту", - відзначають експерти агентства.

Імпортери отримають можливість скоротити бюджетні дефіцити і спрямувати кошти, зекономлені завдяки зниженню вартості нафти, на поповнення фінансових резервів.

Реклама:

"Стале падіння цін на нафту змінить динаміку бюджетних і зовнішніх показників держав-експортерів та імпортерів нафти", - говорить віце-президент Moody's Штеффен Дік.

За його словами, в період з 2011 по 2014 рр високі ціни на нафту допомогли багатьом експортерам нафти збільшити до рекордних рівнів профіцити бюджету і рахунку поточних операцій, тоді як імпортери фіксували дефіцити в обох випадках.

Більш дешеві енергоносії означають, що ця картина зміниться в 2015 році.

Для держав-експортерів нафти розміри втраченої в результаті падіння цін на нафту податкової виручки відрізняються від країни до країни, відзначають в Moody's.

"Проте, всім експортерам доведеться скоректувати плани витрат та інвестицій, що стримає перспективи зростання їхніх економік у поточному році", - йдеться в огляді.

Експерти агентства вважають, що для Росії падіння цін на нафту буде означати поглиблення рецесії і суттєве ослаблення кредитоспроможності.

В огляді також відзначається, що експортери нафти, ймовірно, швидко відчують несприятливі наслідки падіння цін на нафту, тоді як вигоди для імпортерів стануть очевидними не настільки швидко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!