"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

За відмивання грошей банки ліквідовуватимуть за прискореною процедурою

Понеділок, 9 лютого 2015, 15:03

В Україні набув чинності закон, що дозволяє ліквідувати банки за відмивання грошей за прискореною процедурою в рамках заходів з протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Про це повідомили на запит УНІАН у прес-службі Національного банку України.

За інформацією НБУ, регулятор вживає і має намір надалі вживати послідовних заходів для зниження обсягів готівкових операцій банків і збільшення частки безготівкових розрахунків, у тому числі шляхом застосування жорстких адміністративних заходів впливу до банків, які беруть на себе ризики використання послуг для легалізації кримінальних доходів.

"З 6 лютого 2015 року набирає чинності Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", яким, зокрема, внесено зміни до Закону про банки", - йдеться в повідомленні НБУ.

Реклама:

"Відповідно до цього закону систематичне порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, що створює загрози інтересам вкладників чи інших кредиторів банку, є підставою для ліквідації банку", - зазначили у прес-службі.

Раніше голова НБУ Валерія Гонтарева, виступаючи на підсумковій прес-конференції 30 грудня, анонсувала майбутні зміни в законодавство, згідно з якими Нацбанк за відмивання грошей ліквідовуватиме банки за прискореною процедурою, відбираючи у них ліцензії в рамках законодавства про протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!