Саудівська Аравія і Росія провели таємні переговори щодо нафти - ЗМІ

Середа, 4 лютого 2015, 09:29

Саудівська Аравія обіцяла скоротити видобуток нафти в обмін на відмову Кремля від підтримки президента Сирії Башара Асада.

Про це пише The New York Times з посиланням на джерело в адміністрації президента США Барака Обами.

За даними джерела, під час візиту саудівської делегації до Москви в листопаді 2014 року важливою темою переговорів стало сирійське питання.

За минулі кілька місяців обидві країни вели напружений діалог в неофіційному форматі.

Реклама:

Інформація про переговори була отримана виданням від декількох джерел у дипломатичних, розвідувальних та політичних колах, які говорили на умовах анонімності, щоб дотримати дипломатичний протокол.

За словами джерел газети з Саудівської Аравії, учасники переговорів вважали - і запевнили в цьому США, - що вони мають деякі важелі впливу на президента РФ.

Видання зазначає, що мова йде про те, що Саудівська Аравія може скоротити видобуток нафти, що, можливо, призведе до зростання цін на неї.

"Якщо нафта може послужити для встановлення миру в Сирії, я не бачу причин, чому б Саудівської Аравії не спробувати укласти угоду", - наводить видання слова якогось саудівського дипломата.

Після початку падіння цін на нафту влітку 2014 представники Саудівської Аравії публічно заявляли, що, на їхню думку, ціна на нафту відображає тільки глобальне співвідношення попиту і пропозиції.

Вони також наполягали, що Ер-Ріяд не домішує геополітику до свого економічного порядку.

Раніше експерти неодноразово висловлювали припущення, що Обама може обміняти Україну на допомогу Росії в Сирії.

Дело

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!