"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС призупинив антимонопольне розслідування проти "Газпрому"

Вівторок, 3 лютого 2015, 20:17

Антимонопольне розслідування Європейської комісії стосовно російського "Газпрому", розпочате в 2012 році, на даний момент тимчасово призупинено.

Про це повідомила комісар ЄС з питань конкуренції Маргрета Вестагер в коментарі виданню EuObserver, передає "Дзеркало тижня".

Як стверджує Вестагер, процес припинений на час, поки вона особисто буде вивчати ситуацію на газовому ринку - "інфраструктуру, ціни і як це все працює".

При цьому, як зазначає видання, єврокомісар заперечує, що прогрес у справі застопорився через українське питання.

Реклама:

Вестагер зайняла пост єврокомісара з питань конкуренції 1 листопада 2014 року, разом з новим складом Єврокомісії.

Її попередник Хоакін Альмунія в жовтні 2013 року заявив, що Євросоюз готовий висунути "Газпрому" звинувачення в антиконкурентних діях, що може призвести до штрафу в 15 млрд доларів.

Однак цього не сталося, а навесні 2014 року, коли почалася агресія Россії проти України, багато експертів пов'язали відсутність подальших дій ЄК щодо "Газпрому" саме з цією обставиною.

"Європейська комісія продовжує розслідувати можливі монополістичні практики "Газпрому" в Центральній та Східній Європі. Хоча я не можу коментувати дійсне розслідування, хочу підкреслити, що правила конкуренції ЄС застосовуються однаково до всіх компаній, які працюють в Європі, незалежно від країни їх походження", - заявляв раніше заступник голови Єврокомісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович.

Офіційне антимонопольне розслідування відносно "Газпрому" Єврокомісія відкрила 4 вересня 2012 року.

ЄК називає три можливих антиконкурентних практики, в яких підозрюють російську компанію: "По-перше, "Газпром", можливо, поділяв газові ринки, перешкоджаючи вільному потоку газу через територію держав-членів.

По-друге, "Газпром", можливо, перешкоджав диверсифікації поставок газу. Нарешті, "Газпром" міг встановлювати несправедливі ціни для своїх клієнтів, прив'язуючи ціни на газ до цін нафти".

Нещодавно стало відомо, що "Газпром" відмовився від планів продовжувати "Північний потік". Євросоюз так і не дозволив РФ використовувати на повну потужність газопровід OPAL, а це без сенс будувати ще дві нитки "потоку" відсутня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: