"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укррічфлот" Григоришина хоче скасувати оплату за шлюзування на річці

П'ятниця, 27 лютого 2015, 12:34

Судноплавна компанія "Укррічфлот" пропонує скасувати оплату за шлюзування суден на річках.

Про це повідомила начальник департаменту комерційної діяльності компанії Ольга Федір, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наскільки відомо зі світової практики, плати за шлюзування немає, так як шлюзи є природною перешкодою на шляху прямування суден по річці", - сказала вона.

Однією з проблем розвитку внутрішнього водного транспорту України Федір назвала тарифоутворення на залізниці.

Реклама:

"Тарифоутворення на залізниці - не ринкове. Ми не можемо з ним боротися в поточних умовах, коли курс долара зріс у чотири рази за рік, а "Укрзалізниця" підвищила тариф всього двічі - в липні 2014 року і з 1 лютого 2015 року" , - додала вона.

У зв'язку з цим Федір повідомила, що "Укррічфлот" пропонує вжити заходів, які сприятимуть сфері внутрішнього водного транспорту стати більш конкурентоспроможним і розвиватися надалі.

"Перше, це прийняття в 2015 році задекларованого Мінінфраструктури закону про внутрішні водні шляхи. Ми розраховуємо, що з нього виключать норми про збори за шлюзування. Друге, це перегляд тарифоутворення "Укрзалізниці", щоб воно прагнуло до ринкового і ми всі працювали в однакових конкурентних умовах", - сказала начальник департаменту.

На думку Федір, реалізація всіх цих заходів може дати ефект в національних масштабах, оскільки сфера внутрішнього водного транспорту має значні переваги.

"Наприклад, ця галузь більш енергоефективна, сприяє зниженню наземного трафіку - один річковий контейнеровоз може замінити близько 200 машин, це дозволяє значно знизити навантаження на дороги", - резюмувала Федір, додавши, що річковий транспорт є більш екологічним.

"Укррічфлот" - найбільший річковий перевізник України. До його складу входять Дніпропетровський, Запорізький, Миколаївський, Херсонський і Чернігівський річкові порти.

З серпня 2007 року "Укррічфлот" входить до групи компаній "Енергетичний стандарт" російського олігарха Костянтина Григоришина.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: