Bank of America прогнозує нафту по 30 доларів в найближчі тижні

Четвер, 26 лютого 2015, 20:08

Нафта сортів Brent і WTI може в найближчі тижні подешевшати до 30 доларів, так як нафтосховища будуть переповнені.

Такий прогноз дав експерт Bank of America, пише РБК.

"Нас чекає дуже швидке поповнення запасів у найближчі кілька тижнів", - заявив CNBC глава управління досліджень біржових товарів Bank of America Франсиско Бланш.

Він зазначив, що щоденне перевищення пропозиції нафти над попитом на неї становить приблизно 1,4 млн барелів на день. Бланш підкреслив, що якщо в нафтосховищах закінчиться місце, то ціни відреагують на це більш бурхливо, щоб врівноважити попит і пропозицію. За його словами, "саме цього ми очікуємо в найближчі тижні".

Реклама:

Експерт посилається на дані Американського інституту нафти, які показали, що запаси нафти в США виросли за тиждень до 20 лютого на 8,9 млн барелів вище прогнозу і становили 437 млн ​​барелів.

За оцінкою Бланша, запаси в плавучих нафтосховищах на кінець другого кварталу можуть становити від 50 до 100 млн барелів у порівнянні з 110 млн барелів у квітні 2009 року під час фінансової кризи.

Аналітик з нафтопереробки IHS Energy Insight Премасіш Дас розповів CNBC минулого тижня, що в США комерційні нафтосховища заповнені вже на 80%.

Він вважає, що в другому кварталі перенасичення ринку збережеться і це призведе до подальшого накопичення запасів. Дас також звернув увагу на те, що в другому кварталі азіатські НПЗ закриються на щорічне техобслуговування.

Заклопотаність переповненням нафтосховищ висловили CNBC і інші експерти. Стратегічний аналітик біржових товарів в Citigroup Іван Шапаковський вважає, що протягом двох місяців материкові нафтосховища будуть повністю заповнені і в розпорядженні залишаться тільки плавучі нафтосховища і танкери.

Аналітик ресурсів у Intelligent Investor Гаурав Содхі розповів CNBC, що вартість оренди плавучих нафтосховищ і танкерів за останні 18 місяців зросла в два рази. На його думку, це означає, що нафтою все більше починають запасатися таким способом.

Содхі зазначив, що на танкері можна зберігати від 1 до 2 млн барелів нафти. В якості додаткового фактора зниження попиту на нафту CNBC відзначає страйк робітників НПЗ в США, які постачають на американський ринок приблизно 20% нафтопродуктів.

Телеканал з посиланням на повідомлення ЗМІ згадує, що на поточний тиждень не намічено переговорів, які могли б покласти край страйку. В останні тижні звучали прогнози про зниження ціни нафти до 20 доларів за барелів. На початку лютого в заяві Citibank говорилося, що нафтовий ринок може досягти дна приблизно в кінці першого - початку другого кварталів поточного року.

До цього часу ціна бареля нафти марки WTI може впасти "значно нижче 40 доларів і якийсь час триматися в районі 20 доларів, вважають банкіри.

Про можливість короткочасного падіння вартості нафти до 20 доларів попереджав минулого тижня колишній міністр фінансів РФ, голова Фонду з підтримки громадських ініціатив Олексій Кудрін.

У четвер, 26 лютого, вартість Brent на торгах ICE перевищувала 62 долари за барель, а WTI в Нью-Йорку досягала максимуму в 51,19 долара за барель.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!