Голова НБУ: в обвалі гривні немає фундаментальних причин, винен страх

Середа, 25 лютого 2015, 17:48

Глава Національного банку Валерія Гонтарева запевняє, що фундаментальних причин для стрімкого падіння гривні немає.

Про це вона заявила прес-конференції в Нацбанку.

"Всі нові заходи вводилися НБУ виключно для того, щоб якимось чином стабілізувати наш ринок. Так як фундаментальних причин, як я вже неодноразово говорила, для такого стрімкого падіння немає. Ні НБУ їх не бачить, ні уряд, ні МВФ", - заявила вона.

"Ці всі нераціональні рухи пов'язані з ірраціональним поведінкою ринку, який рухається на острахах", - додала глав центробанку.

Реклама:

Вона нагадала про 40-міллардну програму фінансової допомоги, яка планується Євросоюзом і МВФ. Тому, за її словами, причин для панічних настроїв бути не може.

Гонтарева також нагадала, які адміністративні заходи були введені регулятором, і через що на ринку спостерігалася в середу напруга.

Першим рішенням, як відомо, була заборона на кредитування в гривні для покупки валюти.

Друге рішення - додаткова посилена перевірка імпортних контрактів, особливо контрактів, які робилися на умовах передоплати.

"Тут Національний банк вжив наступні обмеження - це перевірка всіх імпортних контрактів про передоплаті в сумі від 50 тисяч доларів і вище. Якщо сума перевищує 500 тисяч передоплати, то обов'язковою умовою такої оплати НБУ ввів акредитивну форму оплати", - пояснила Гонтарева.

"Акредитивна форма оплати здійснюється тільки через банки, які підтверджують акредитиви. І ці банки мають бути інвестиційного класу. Це були головні нововведення, які НБУ зробив", - додала вона.

За словами голови НБУ, раніше регулятор менше часу витрачав на перевірку і підтвердження контрактів, а тепер на день більше.

"Якщо раніше ми перевіряли купівлю валюти, то тепер ми перевіряємо і всі оплати за власні кошти клієнтів. А для того, щоб робити цю верифікацію, потрібен додатковий день", - пояснила вона.

Тому, зазначила глава НБУ, до Постанови НБУ №130 яке регулює це питання, буде підготовлено додаткове пояснення, "для того, щоб на ринку зрозуміли, що додаткових заборон ніхто не вводив".

"Природно, коли НБУ ввів цей один додатковий день, то сьогоднішній торговий день вийшов не зовсім звичайний, бо в цей день НБУ не зміг перевірити всі необхідні контракти. Через це на ринку утворилося додаткова пропозиція валюти, яку сьогодні НБУ викуповував за офіційним курсом - викупили близько 80 млн доларів", - сказала Гонтарева.

"Це був вимушений захід. І всі гроші, які Нацбанк сьогодні викупив за офіційним курсом, він в найближчі дні обов'язково через інтервенції продасть на ринку", - додала вона.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: