Яценюк: Валюта в країні є, але спекулянти псують реальність

Середа, 25 лютого 2015, 13:45

Валюта в Україні є, але через спекулянтів курс скаче, а це б’є по економіці та створює погані інфляційні очікування.

Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду,дорікнувши керівництву Національного банку за самовільні дії.

"За 9 останніх місяців на фінансовому ринку країни було продано 51,5 мільярдів доларів США. Це майже десятикратна сума по відношенню до всього обсягу золотовалютних резервів. Тобто ринок наповнений доларами", - заявив Яценюк.

"Щоденно – з відкритих джерел я перевірив загальний обсяг купівлі іноземної валюти, який здійснюється банками і контролюється Нацбанком, – в середньому від 100 до 170 мільйонів доларів США", - сказав він.

Реклама:

"Це означає, що валюта є в країні, і це означає що частина валюти купувалася і купується для проведення спекулятивних операцій, щоб купити по нижчому курсу і продати по вищому курсу", - наголосив прем’єр.

"Ми неодноразово радили нашим колегам із Нацбанку взяти ситуацію під жорсткий контроль для того, щоби не виганяли валюту за кордон по так званих "імпортних" контрактах, начебто під придбання товарів. А потім ці товари ні через 30, ні через 60, ні через 90 днів не приходять – і валюту тримають за межами країни, щоб дочекатися вищого курсу", - обурився він.

Такий курс, наголосив прем’єр, "б’є по бюджету, б’є по цінах… б’є в цілому по економіці країни і створює погані інфляційні очікування, та й погану реальність"

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: