Fitch знизив рейтинги провідних українських компаній, включаючи "Нафтогаз"

Вівторок, 24 лютого 2015, 15:12

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings слідом за зниженням довгострокового суверенного рейтингу України в іноземній валюті до рівня "СС" переглянув довгострокові рейтинги провідних українських компаній.

Про це йдеться в повідомленні агентства, текстом якого має УНІАН.

"Рейтингові дії щодо корпоративних емітентів відображають посилення стурбованості з приводу подальшого погіршення позиції ліквідності в українських компаній на тлі ослаблення суверенної кредитоспроможності та економічних проблем в країні, що, в остаточному підсумку, може поставити під загрозу здатність компаній виконуватиме свої зобов'язання як в іноземній, так і в національній валюті", - йдеться в повідомленні.

У Fitch зазначили, що кредитний рейтинг в іноземній валюті знижено до рівня "СС" для агрохолдингу "Авангард", агрохолдингу "Укрлендфармінг", НАК "Нафтогаз України". Агрохолдингу "Креатив" було присвоєно рейтинг "СС" з подальшим розміщенням у списку Rating Watch.

Реклама:

Водночас довгостроковий рейтинг в іноземній валюті підтверджено на рівні "ССС" для агрохолдингу "Кернел", металургійного холдингу "Метінвест", агрохолдингу "МХП", енергохолдингу ДТЕК, транспортної компанії "Лемтранс", гірничорудної компанії Ferrexpo.

У Fitch також зазначили, що зниження рейтингів агрохолдингу "Авангард" пов'язане з невизначеністю щодо погашення євробондів холдингу на 200 млн доларів з терміном погашення у 2015 році. Реструктуризація, як наголосили у Fitch, стане причиною подальшого погіршення рейтингів компанії.

Аналогічні побоювання Fitch висловив і щодо холдингу "Укрлендфармінг". "Зниження рейтингів ULF відображає слабку позицію ліквідності у компанії і збільшені ризики рефінансування як на консолідованій, так і на самостійній основі", - йдеться в повідомленні агентства.

Стосовно НАК "Нафтогаз України" Fitch зазначив стратегічну значимість компанії для держави як монополіста у сфері розподілу газу. "Держава безпосередньо гарантує частину кредитів "Нафтогазу", що є ще одним свідченням підтримки.

"Крім того, показники "Нафтогазу" ретельно відстежуються МВФ, найбільшим кредитором України, що створює стимули для держави підтримувати адекватне фінансування компанії", - наголосили у Fitch.

У свою чергу збереження статусу Rating Watch для агрохолдингу "Креатив", на думку аналітиків Fitch, відображає "слабку позицію ліквідності компанії і невизначеність з приводу відновлення лінії передекспортного фінансування, за якою із серпня 2014 року проводиться реструктуризація".

Стосовно компаній, рейтинг яких було підтверджено на рівні "ССС", у Fitch наголосили, що всі вони ведуть стабільну експортну діяльність з отриманням доходів у твердій валюті і не ведуть операцій у регіонах, де на сьогодні йдуть бойові дії - у Донецькій і Луганській областях.

Зокрема, як зазначають у Fitch, позиція ліквідності агрохолдингу "Кернел" не погіршуватиметься завдяки орієнтованості компанії на експорт і високій ліквідності її запасів. Цей же фактор справедливий і щодо металургійного холдингу "Метінвест", а також гірничорудної "Ferrexpo", яка "генерує виручку у твердій валюті і не веде діяльності в зоні конфлікту".

Говорячи про становище агрохолдингу МХП, у Fitch звернули увагу: "Підтвердження рейтингу відображає адекватну позицію ліквідності компанії з огляду на очікуваний позитивний вільний грошовий потік у 2015 році і доступний невибраний кредит на 200 млн дол., призначений для рефінансування єврооблігацій на 235 млн дол. з погашенням у квітні 2015 року"".

Позиції енергохолдингу "ДТЕК", за даними Fitch, стримуються ризиками у зонах конфліктів, слабким операційним середовищем і високими ризиками рефінансування та валютними ризиками. Аналогічні ризики характерні і для транспортної компанії "Лемтранс".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: