Ринок "автоцивілки" можуть залишити ще десяток страховиків - ЗМІ

Вівторок, 24 лютого 2015, 12:07

На сьогодні шість компаній не сформували необхідний базовий гарантійний внесок до фондів МТСБУ, а у восьми - проблеми з платоспроможністю.

Про це пише Finmaidan.

У 2014 році страхові компанії уклали понад 7,5 млн доларів ОСАГО, що на 14% менше, ніж в 2013-м, повідомили в Моторному (транспортному) страховому бюро (МТСБУ).

"Основними причинами зменшення кількості укладених договорів стали події, пов'язані з АТО, анексією Криму, старінням парку автомобілів, помітним подорожчанням паливно-мастильних матеріалів та зменшенням обсягів торговельного та туристичного бізнесу", - нарікають в МТСБУ.

Реклама:

Незважаючи на скорочення кількості застрахованого транспорту, обсяг страхових премій зріс на 1,2% завдяки зростанню середньої вартості поліса на 16%: ще в червні бюро рекомендувало відмовитися від укладення договорів ОСАГО за мінімальними коефіцієнтами.

Це дозволило підняти вартість автоцивілки, формально не змінюючи затверджені державою тарифи.

При цьому виплати страховиків знизилися: кількість отриманих вимог про страхове відшкодування впало на 6,6%, а обсяги відшкодування - на 4,8%.

Постраждалим у ДТП страховики виплатили 973,7 млн грн, з яких 31 млн грн - за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю потерпілих, а 942,7 млн грн - майновий збиток. У встановлений законодавством термін до 90 днів виплачено всього 37,8% суми, за 91-120 днів - 16,1%, в термін понад 120 днів - 46,1%.

Однак головною тенденцією року стала "чистка" ринку. Його покинули 18 страховиків.

Якщо тарифи по ОСАГО не будуть підвищені, ринок автоцивілки можуть покинути навіть платоспроможні компанії, які відмовляться працювати в збиток, попереджають страховики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!