Коломойський через суд вимагає з дочки "Натогазу" 2,1 мільярда кубометрів газу

Понеділок, 23 лютого 2015, 15:46

"Укрнафта" просить Госпсуд Києва зобов'язати виконавчу службу Печерського районного управління юстиції Києва стягнути з "Укртрансгаз" 2,06 млрд куб. м природного газу, які знаходяться на заощадженні в підземних сховищ газу (ПСГ).

Про це йдеться у визначенні госпсуду, пишуть "Українські новини".

З відповідною скаргою "Укрнафта" звернулася до суду 10 лютого, а прийняти її до розгляду суд вирішив 13 лютого.

Зокрема "Укрнафта" просить суд зобов'язати виконавчий орган негайно поновити виконавче провадження з виконання наказу Господарського суду Києва від 27 травня 2014 року, яким той зобов'язав "Укртрансгаз" виконати заявку "Укрнафти" від 25 жовтня 2010 року по відбору з ПСГ і передачі 2061, 81 млн куб. м газу "Укрнафти" з оформленням відповідних актів прийому-передачі.

Реклама:

До цього НАК "Нафтогаз України" звернулася до Господарського суду Києва з заявою, в якій просила визнати наказ суду про стягнення з "Укртрансгазу" на користь "Укрнафти" 2,06 млрд куб. м газу.

"Нафтогаз" аргументував свою заяву тим, що заявка "Укрнафти" стосувалася включення цих обсягів газу в баланс надходження і розподілу природного газу по Україні протягом листопада 2010 року-вересня 2011 року, і, згідно з чинним законодавством, "Укртрансгаз" міг це зробити максимум до 15 жовтня 2011 року.

Але рішення, яке зобов'язує оператора ГТС здійснити таке включення в баланс, в ступило в законну силу тільки 19 травня 2014, таким чином, цей наказ, на думку НАК, виконати неможливо.

26 січня суд відмовив "Нафтогазу" у задоволенні заяви про визнання судового наказу про стягнення 2,06 млрд куб. м газу таким, що не підлягає виконанню, на що НАК подав апеляційну скаргу.

Спочатку рішення Господарського суду Києва, яке зобов'язало "Укртрансгаз" не перешкоджати "Укрнафті" в здійсненні її права власності на природний газ об'ємом 2 061,8 млн куб. м, у тому числі його відборі з ПСГ і реалізації промспоживачам (виробникам азотних мінеральних добрив), було винесено 20 січня 2011.

Як відомо, 50% + 1 акцій "Укрнафти", що є відкритим акціонерним товариством, належить Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України", близько 42% акцій належить компаніям, афільованим з Приватбанком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!