"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Євросоюз може заблокувати атомний контракт між РФ і Угорщиною

Понеділок, 23 лютого 2015, 11:02

Рішення Угорщини про укладення з Росією контрактів у галузі атомної енергетики на суму до 12 млрд євро може бути заблоковане з боку уповноважених органів Євросоюзу.

Про це пишуть "Вести.ру" з посиланням на The Financial Times.

Рішення прем'єра Угорщини Віктора Орбана про присудження контрактів Росатому та її афілійованим структурам без проведення тендеру підсилило побоювання чиновників Євросоюзу про те, що тісні зв'язки глави угорського уряду з Москвою можуть стати причиною небажання Будапешта підтримувати спроби посилення санкцій проти Росії.

За даними газети The Financial Times, мова може йти про "вето або заборонний штраф" з боку Брюсселя.

Реклама:

При цьому перевірка контрактів з боку антимонопольних органів знаходиться поки на ранній стадії, що дає Угорщині можливість домовитися з Євросоюзом до початку повномасштабного розслідування.

Будапешт в грудні присудив Росатому контракти на проектування, будівництво та обслуговування двох нових реакторів по 1,2 тисячі мегават в Пакше, де знаходиться єдина в Угорщині АЕС.

Два європейських агентства вивчають у даний час дані угоди. Євратом, орган з контролю над використанням атомної енергії, утримується від схвалення поставок палива з технічних і фінансових причин, хоча переговори тривають.

Уточнюється, що всі угоди країн-членів ЄС про постачання ядерного палива повинні проходити узгодження з боку Євратому.

У свою чергу, фахівці з антимонопольним розслідуванням Єврокомісії вивчають державні субсидії і легальність контрактів, присуджених Росатому та її афілійованим структурам без тендера".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: