Банки і обмінники в Баку призупинили продаж валюти

Неділя, 22 лютого 2015, 10:16

Банки і обмінні пункти в Баку призупинили продаж валюти.

Про це пише Прайм.

Рішенням правління Центробанку Азербайджану (ЦБА) від 21 лютого 2015 офіційний курс долара США на 21 лютого  встановлено на рівні 1,05 маната.

"За ніч національна валюта різко впала, і ми очікуємо, що з кожною годиною курс маната буде продовжувати знижуватися, тому ми поки призупинили продаж інвалюти", - сказали власники обмінних пунктів.

Реклама:

За словами очевидців, з ранку перед касами банків Баку спостерігаються довгі черги. Але й тут населенню відмовляють обміняти манати на долари і євро.

Представники кредитних організацій відмовляються коментувати причину припинення продажу інвалюти.

Глава ЦБА Ельман Рустамов 16 лютого в інтерв'ю Financial Times оголосив, що Азербайджан планує відмовитися від прив'язки маната до долара через вплив падіння цін на нафту на економіку країни, яка є енергозалежною.

Рустамов повідомив, що ЦБА планує відмовитися від фіксованого обмінного курсу долара на користь таргетування кошика "євро-долар" з 20-30-відсотковою часткою євро відповідно до напрямів зовнішньої торгівлі Азербайджану.

Дана міра дозволила б зорієнтувати інфляцію на рівні 5-7% в порівнянні з рівнем інфляції в 1,4% в 2014 році, зазначив глава ЦБА.

Глава Центробанку додав, що будь-яке ослаблення курсу валюти буде поступовим, а не раптовим, зазначивши, що ЦБА буде брати до уваги інтереси населення. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: