"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На відновлення інфраструктури звільненої частини Донбасу потрібно більше мільярда

Субота, 21 лютого 2015, 11:59

За попередніми підрахунками, тільки на перший етап відновлення звільнених територій Донбасу може знадобитися 1,152 млрд доларів.

Такі підрахунки містяться в Оцінці шляхів відновлення і розвитку світу в Україні, пише ZN.UA.

Як уточнюють автори документа, цифра в 1,152 млрд доларів може істотно зрости.

Тому що для ретельного визначення вартості потрібні масштабні консультації на рівні територіальних громад, проведення яких було неможливо через строге тимчасове обмеження строків попередньої оцінки.

Реклама:

Крім того, оцінка проводилася в грудні, а в січні-лютому з новою силою відновилися бойові дії, які стали причиною масштабних руйнувань в Дебальцеве, Артемівську,Чорнухине, Логвинове та інших населених пунктах. Майже всі вони сьогодні зайняті сепаратистами, але згідно із домовленностями у Мінску-2, повинні опинитися по українську сторону.

Також в так званій "Чорній книзі Кремля", яку презентував Кабмін, є цифри, що характеризують фінансово-економічні та інфраструктурні втрати, які понесла Україна в 2014 році в результаті анексії Криму та окупації частини територій Донецької та Луганської областей.

Що стосується інфраструктурних руйнувань, то мова, звичайно, про потерпілі звільнені території, підконтрольні Україні.

Так, за даними Кабміну:

- у Луганській області станом на кінець грудня зруйновано та пошкоджено 489 житлових будинків усіх форм власності. Пошкоджено 239 розподільних газопроводів. Без газопостачання залишаються 9360 абонентів;

- у Донецькій області станом на 3 лютого 2015 зруйновано та пошкоджено 9215 житлових будинків всіх форм власності (12% житлового фонду).

Загальна сума збитків від руйнувань об'єктів житлово-комунальної та соціальної інфраструктури становить 1250,765 млн грн. Загальна сума збитків від руйнувань об'єктів електро- і газопостачання становить 526 млн грн.

Важливим моментом у фінансовій історії наслідків війни слід вважати і проблему так званих тимчасово переміщених осіб.

За даними Кабміну, на 2 лютого на обліку перебуває 978 482 переселенця, що тимчасово виїхали з окупованих територій.

На сьогодні загальна сума коштів, перерахованих для страхових виплат та оплати медико-соціальних послуг, становить 416,6 млн грн. За жовтень 2014 - січень 2015 профінансовані виплати щомісячної адресної допомоги сім'ям у розмірі 528,4 млн грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!