Девальвація гривні обумовлена ​​панічними настроями населення - банкіри

П'ятниця, 20 лютого 2015, 17:20

Тренд на девальвацію курсу гривні обумовлений панічними настроями населення.

Так вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Девальвація гривні викликана панічними настроями населення. Необхідно вживати зусилля для відновлення довіри до банків, припинити практику інформаційної закритості в діях влади", - вважає глава правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

"Продовження девальвації в даний момент обумовлене ​​не стільки економічним чинником - мінімальною кількістю проведених торгів, скільки психологічним, який стримує пропозицію валюти на ринку. Цей фактор залишається незмінним тривалий час і пов'язаний з невизначеною ситуацією на сході країни", - вважає директор з економічного аналізу та стратегічного планування ВТБ Банку Михайло Папанов.

Реклама:

За його оцінкою, за відсутності інтервенцій на підтримку гривні з боку НБУ і домовленостей з найбільшими компаніями-експортерами про додаткову продажу валюти ринок може знайти рівновагу тільки при вирішенні ситуації в зоні проведення АТО, а також підтвердження анонсованої міжнародної фінансової підтримки України.

"За відсутності інструментарію інтервенцій для впливу на валютний ринок найбільш дієвим фактором стабілізації ситуації залишається припинення відтоку і стимулювання повернення коштів вкладників у банківську систему. З цією метою НБУ вже істотно підвищив облікову ставку. Також і НБУ, і банківська система повинні негайно налагодити чіткий, регулярний і грамотний діалог з бізнесом і населенням з питань надійності банківського сектора і безпеки зберігання своїх заощаджень в банках", - додав Папанов.

Перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін вважає, що девальвація обумовлена ​​новим витком ескалації військових дій на сході, і як наслідок, побоюваннями його поширення на інші прикордонні області України, відсутністю реальних переговорів з кредиторами про реструктуризацію Україною своїх суверенних зобов'язань, загрозою невідкриття узгодженої раніше кредитної програми фінансування з МВФ через не припинення військових дій, а також відтоком депозитів з банків.

"Курс не стабілізується, якщо перераховані вище фактори або велика їх частина не будуть усунені", - сказав банкір.

Головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков вважає, що істотним ризиком для курсу гривні є її надмірна емісія.

"Падіння гривні може зупинитися, коли припиниться її надмірна емісія або різко зміниться платіжний баланс країни", - вважає він.

За оцінкою начальника управління загальнобанківських ризиків банку "Фінанси та Кредит" Миколи Войтківа, після стабілізації ситуації на сході країни і надання першого траншу кредиту МВФ курс гривні почне зміцнюватися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!