Думка експерта: "Хрестовий похід" уряду проти енергохолдингів не повинен закінчитися появою "нових" олігархів

Понеділок, 2 лютого 2015, 14:42

З’ясування стосунків між владою та окремими бізнес-групами не знімає з порядку денного реформи та лібералізацію енергетичних ринків.

Про це заявив керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.

"В енергетиці держава розпочала повномасштабне приборкання інтересів великого бізнесу, представників якого прийнято називати олігархами", - каже аналітик.

Так, "Нафтогаз" хоче змусити Ostchem Дмитра Фірташа виплатити борги, подавши позов проти черкаського "Азоту".

Реклама:

""Укрнафту" та компанії, що поки контролюються групою "Приват" "Коломойського, безуспішно схиляють до проведення аукціонів з продажу енергоресурсів за новими правилами", - зазначив Ніцович.

На думку аналітика, зрештою, міністр енергетики Володимир Демчишин перейшов від критики до прямих звинувачень на адресу "ДТЕК" та його бенефіціара Ріната Ахметова у тому, що холдинг здійснює тиск на уряд з метою закріплення позицій на ринку електроенергії.

"Можна лише привітати благородні мотиви з усунення проявів домінування або монополізму на енергетичних ринках, створення дійсно рівноправних умов для всіх учасників. Водночас, важливо гарантувати те, що "хрестовий похід" уряду проти великих енергохолдингів не закінчився посиленням інших фінансово-промислових груп, появою "нових олігархів", - говорить Ніцович.

За його словами, саме тому час зосередитися на реформах, за підсумками яких буде встановлено рівний, недискримінаційний режим для всіх учасників ринків газу та електроенергії.

Зокрема, урядовцям варто пришвидшити роботу з приведення законодавства до вимог Третього енергетичного пакету, а також інших вимог в рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, каже аналітик.

"Європейські правила не призведуть до автоматичного зникнення зловживань, однак сприятимуть посиленню конкуренції, приходу нових гравців. Такий підхід може бути значно продуктивнішим за конфлікти, тим більше в умовах слабкої та корумпованої судової системи", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!