"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Збиток банків РФ у 2015 році становитиме трильйон рублів - Moody's

Понеділок, 2 лютого 2015, 14:02

Збиток російських банків в 2015 році у разі, якщо ЦБ РФ збереже свою ключову ставку на рівні 15%, може становити 1 трильйон рублів.

Про це говорять аналітики міжнародного рейтингового агентства Moody's, пише "Прайм".

Як повідомляється, рада директорів Банку Росії на плановому засіданні 30 січня прийняла несподіване рішення знизити ключову ставку до 15% річних з 17%.

Експерти вважали, що регулятор збереже ставку на колишньому рівні, оскільки умови для її зниження поки не сформувалися: інфляція в РФ залишається високою, а рубль - слабким.

Реклама:

На цьому тлі після оприлюднення рішення ЦБ аналітики засумнівалися в правильності обраного моменту.

"Якщо ключова ставка ЦБ РФ залишиться на рівні 15%, а наші очікування про зростання проблемних кредитів виправдаються, ми очікуємо, що сукупний чистий збиток банків становитиме близько 1 трильйона рублів в 2015 році", - йдеться в огляді Moody's.

Експерти вказують, що збереження ключової ставки вище 12% протягом двох і більше кварталів знизить процентну маржу банків і збільшить вартість фондування.

"Зниження ставки дає слабке полегшення банкам і позичальникам, які все ще пристосовуються до підвищення процентних ставок в грудні, до 17% з 10,5%, але це також підтверджує, що більш високі процентні ставки не є швидкоплинним явищем", - відзначають аналітики.

Агентство вказує, що збитки банків вплинуть і на рівень капіталу, при цьому уряд, на думку аналітиків, не зможе допомогти великому числу дрібних банків.

У 2014 році російські банки отримали чистий прибуток у розмірі 589 мільярдів рублів, що на 40,7% менше, ніж за 2013 рік.

Минулого тижня перший заступник голови ЦБ Олексій Симановський повідомив, що прибуток банків РФ в 2015 році буде істотно менше 1 трильйона рублів.

За його словами, точні цифри по прибутку поки складно прогнозувати, оскільки є кілька варіантів розвитку ситуації в секторі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!