"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Запас міцності і обсяг заощаджень населення виснажені

Четвер, 19 лютого 2015, 16:49

Індекс споживчих настроїв в лютому збереже негативну динаміку під впливом песимізму.

Таку думку висловив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

Однак, за його словами, скорочення навряд чи буде настільки стрімким, як січневе - показник може становити 43 пункти.

"Озвучені бюджетні орієнтири щодо підвищення цін на газ та опалення, прогнози МВФ по 27% рівню інфляції в 2015 році будуть впливати на погіршення інфляційних настроїв суспільства", - заявив Шевчишин.

Реклама:

На додаток до цього, вважає експерт, 5-10% додаткового збору на імпорт підвищить ціни товарів некритичного імпорту. А погіршення ділової активності в країні поряд з "оптимізацією" держапарату - буде підживлювати рівень безробіття.

"Ситуація на Донбасі продовжує стимулювати девальвацію. При цьому запас міцності і обсяг заощаджень у населення вже виснажений, щоб утримати рівень споживання. Це в свою чергу впливає на зниження роздрібних продажів", - сказав він.

"Згідно з останніми даними, в січні 2015 року рівень роздрібних продажів обвалився на 22,6% до січня 2014 року. У лютому показник, ймовірно, посилить спад. Тут і база порівняння буде впливати, і різке скорочення споживання через зниження рівня доходів населення . Очікуємо скорочення роздробу в лютому на 26%", - відзначає Шевчишин.

Індекс споживчих настроїв в січні, згідно з дослідженням Gfk Ukraine, знизився з 52,6 пунктів до 45,8 пунктів.

"Практично всі складові індексу знаходяться на історичних мінімумах. Очевидно, що девальвація гривні, різке зростання цін і триваючі бойові дії на Донбасі продовжують пригнічувати споживчі настрої та ділову активність", - вважає він.

"Так, стрімко погіршилися оцінки населення свого поточного особистого матеріального стану - на 8,8 пунктів до 30,1 пунктів, а індекс доцільності здійснювати великі покупки пішов у глибоке просідання - до 54,1 пунктів", - заявив Шевчишин.

Крім того, зазначає експерт, зросли побоювання щодо безробіття, знизилися інфляційні очікування, і ослабли девальваційні очікування, які все ще залишаються історично високими.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!