Україна скоротила експорт "кондитерки" до Росії на 67%

Четвер, 19 лютого 2015, 13:26

Українські виробники кондитерських виробів скоротили експорт своєї продукції до Російської Федерації за підсумками 2014 року на 67% - до 159,7 млн доларів.

Про це повідомив президент асоціації Олександр Балдинюк, передає "Інтерфакс-Україна".

"Традиційним зарубіжним ринком збуту вітчизняних солодощів була РФ. Туди надходило близько 45% щорічного українського експорту кондитерських виробів. Після російської заборони на ввіз української кондитерської продукції у вересні 2014 року наш експорт туди впав на 67% порівняно з 2013", - сказав Балдинюк.

За його даними, Україна в натуральному вираженні скоротила експорт продукції до РФ в 2,8 разу - до 61,8 тисяч тонн.

Реклама:

При цьому експерт додав, що українські виробники активно здійснюють освоєння ринків арабських країн. За підсумками минулого року постачання продукції до Іраку виросли втричі.

"Ринки країн Близького Сходу є перспективними для української продукції. Ми бачимо можливість мінімізувати втрати вітчизняних виробників солодощів від російського заборони на ввезення в розширенні поставок туди до арабських країн", - зазначає Балдинюк.

У зв'язку з лібералізацією торгівлі України з ЄС підприємства галузі в 2014 році дещо збільшили свої поставки до Латвії, Польщі, Німеччини та Естонії.

За підсумками 2014 року виробництво кондитерських виробів скороти ло ся на 21,8% - до 710,8 тисяч тонн, експорт загалом - на 30,1%, 284,8 тисяч тонн, імпорт - на 24,1%, до 69,2 тисяч тонн.

"Ще одним аспектом, який суттєво вплинув на зниження виробництва українських солодощів у минулому році, стало захоплення терористичними організаціями населених пунктів Донецької і Луганської областей", - повідомив президент "Укркондпрому".

За його даними, в попередні роки в зоні проведення АТО вироблялося до 180 тисяч тонн кондитерської продукції щорічно.

За даними Державної служби статистики України, у 2014 році виробництво у Донецькій і Луганській областях впало втричі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: