Журналісти розібралися, які підприємства працюють на бойовиків

Середа, 18 лютого 2015, 16:30

На захоплених бойовиками територіях залишилася значна кількість підприємств, частина з яких вже перереєструвалися "за законами ДНР і ЛНР".

Про це пише "Медуза".

Як розповів журналісту видання гендиректор двох великих донецьких торгових центрів "Континент" і "Золоте кільце" Євген Скорик, його центри платять "податки" саме ДНР.

"Ми тут платимо. Спочатку ми з країною укладаємо паритетну угоду. Країна за податки забезпечує життя, а люди за це платять податки. Україна нам зараз не забезпечує життя, ми не можемо туди платити", - заявив він.

Реклама:

За словами Скорика, бойовикам він платить стільки ж, як і платив Україні, - 20% з прибутку і ПДФО.

На запитання, чи не бояться реальні власники торгових центрів - екс-депутат від ПР Ігор Гуменюк та його партнери Василь Микулин та Ірина Фрідман - відповісти за співпрацю з бойовиками, Скорик нагадав, що "за українським законодавством, вся відповідальність за рішення компанії лежить не на засновниках, а на директорі, а в Україну йому дорога вже все одно закрита".

Керівництво бойовиків заявляє, що на захоплених ними територіях працюють і великі торгові мережі "Амстор" і "Єва".

Однак у самих компаніях пояснили, що вони, насправді, пішли з Донбасу.

Співвласник "Єви" Руслан Шостак розповів, що ще в грудні 2014 року мережа закрила всі 30 магазинів у Донецьку, Горлівці та Макіївці.

Тепер же їх зайняли різні місцеві "підприємці", які просто користуються вивіскою "Єви" для залучення клієнтів.

"Я їм дзвонив, просив зняти вивіски, вони відмовляються, а як на них вплинути можна - вони на території, яка поза законом", - скаржиться Шостак.

Історія про те, як партнер олігарха Вадима Новинського Володимир Вагоровський нібито "віджав" у нього 18 магазинів на Донбасі вже була висвітлена в пресі.

Працюють там і менші мережі, як то "Брусничка". Бойовики запевняють, що вони платять "ДНР" 2% з обороту, але в самих компаніях запевняють, що це неправда, і вони платять податки Україні.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!