Думка експерта: Запропонований урядом проект змін до бюджету виконати неможливо

Середа, 18 лютого 2015, 13:24 -

Проект урядових змін до Державного бюджету на 2015 рік не має нічого спільного з реальною економічною ситуацією.

Про це заявила економіст Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ангела Бочі.

До прикладу вона наводить такий факт: зміни передбачають зростання дохідної частини бюджету до 498 млрд гривень, що на 134 млрд гривень більше в порівнянні із 2014 роком.

"Та навіть із урахуванням інфляції у 26% досягнути такого небаченого зростання доходів нереально", - підкреслює економіст.

Реклама:

Окрім цього, на її думку, є низка питань й до перерозподілу коштів із видаткової частини бюджету.

Так, бюджетними змінами передбачається спрямувати 10,7 млрд гривень, вилучених із продажу ОВДП, на компенсацію збитків від постачання природного газу в район проведення антитерористичної операції в обмін на зазначені облігації акцій додаткової емісії публічного акціонерного товариства "Нафтогаз України".

В експерта існують сумніви щодо обґрунтованості даної суми з огляду на невизначеність меж проведення АТО.

Урядовий проект змін до держбюджету передбачає також зменшення виплати НБУ свого прибутку до бюджету з 65,4 млрд грн до 60,5 млрд грн.

На думку Бочі, для НБУ така сума є дуже великою, тому існує ймовірність, що для виконання своїх зобов’язань Нацбанк вдасться до емісії, що знову ж таки призведе до зростання інфляції.

Загалом, Бочі вважає, що більшість пропонованих Урядом змін до видаткової частини бюджету не несуть ніяких новацій.

Разом з тим збільшення фіскального навантаження, яке передбачається планами щодо зростання дохідної частини бюджету, може призвести до подальшої тінізації економіки і згортання бізнесу.

Більше того, нереалістичний план по надходженню підвищує ризик невиконання бюджету, що в свою чергу може призвести до зростання гривневої емісії та подальшої девальвації національної валюти.

"За умови спаду реального ВВП до 5,5 відсотків, інфляції на рівні 26,5 відсотків, підвищення облікової ставки до 19,5 відсотків бюджет не зможе бути виконаний відповідно до плану" - переконана Бочі.

На думку експерта, єдиним виходом зі складної економічної ситуації та високого рівня бюджетного дефіциту може стати перегляд державних видатків, що допоможе зменшити фіскальний тиск та оптимізувати діяльність органів влади.

"Проте, Уряд поки що не готовий до таких змін", - констатувала Бочі. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: