Геращенко просить РНБО обмежити частку росіян в українських мобільних операторах до 25%

Вівторок, 17 лютого 2015, 20:43

Народний депутат Антон Геращенко пропонує РНБО розглянути питання про обмеження до 25% можливої частки російських юридичних і фізичних осіб у статутному капіталі мобільних операторів України та інших компаній, що працюють у сфері передачі інформаційних даних і телекомунікації.

Про це йдеться в його депутатському зверненні до секретаря РНБО Олександра Турчинова.

"Прошу на засіданні РНБОУ розглянути питання про встановлення обмежень у володінні російськими юридичними та фізичними особами та афілійованими з ними особами частками, які не перевищуватимуть 25% у сукупності, в статутних капіталах компаній у сфері засобів передачі інформаційних даних, мобільного та супутникового зв'язку, систем навігації та телекомунікації", - йдеться у зверненні.

Геращенко зазначає, що компанія "МТС", отримуючи колосальні прибутки від господарської діяльності у близько десяти країнах світу, перераховує мільярдні суми податків до бюджету Російської Федерації, яку Верховна Рада "визнана країною-агресором, що всебічно підтримує тероризм та блокує діяльність Ради безпеки ООН".

Реклама:

"Ігнорування присутності агентів впливу країни-агресора у сфері зв'язку і, більше того, їхній монопольний вплив на цей ринок перекреслює базові принципи інформаційної безпеки країни. Незрозуміла пасивність державних інститутів у встановленні дієвого контролю над діяльністю операторів мобільного зв'язку також перекреслює нормотворчі, фінансово-економічні зусилля щодо формування ефективної оборонної стратегії країни в умовах війни", - зазначає депутат.

Геращенко також наголосив, що в червні 2014 року директор із корпоративного управління та контролю ПрАТ "МТС Україна" Олег Проживальський повідомляв про те, що російські спецслужби мають можливість прослуховувати українських абонентів мережі "МТС", а також відслідковувати їхнє місцезнаходження.

Нардеп від "Народного фронту" вважає, що держава зобов'язана поставити питання про усунення російських бенефіціарів від контролю за діяльністю провідних компаній України у зазначених вище сферах.

В свою чергу, у ПрАТ "МТС Україна" агентству "Інтерфакс-Україна" заявили, що вважають безпідставними звинувачення українських операторів у пособництві тероризму та вважають їх прямою загрозою надходженню іноземних інвестицій до країни.

"Ми вважаємо, що безпідставні звинувачення українських мобільних операторів шкодять не лише бізнесу компаній, а й Україні, оскільки є загрозою для надходження іноземних інвестицій, які сьогодні вкрай потрібні державному бюджету та економіці країни", - йдеться в коментарі прес-служби оператора.

У прес-службі зазначають, що компанія є українським бізнесом, щороку відраховує податки до держбюджету, створює робочі місця та "інвестує в Україну мільйони доларів".

Протягом останніх років не виплачували дивідендів акціонерам: кошти акумулювалися для інвестування в розвиток телекомунікаційної структури, зокрема підготовку до впровадження стандартів зв'язку третього покоління.

"Як українська компанія "МТС Україна" діє в українському правовому полі, не порушує жодного українського закону та захищає інтереси своїх абонентів. Крім того, всі її дії відповідають міжнародному законодавству, оскільки "МТС" є публічною компанією, акції якої котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі", - йдеться в коментарі.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!