"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін зобов'язав держкомпанії опублікувати свою фінансову звітність

Вівторок, 17 лютого 2015, 20:12

Уряд зобов'язав державні компанії опублікувати свою фінансову звітність.

Про це заявив журналістам міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус після засідання Національної ради з реформ, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми в п'ятницю на урядовому комітеті прийняли постанову про забезпечення прозорості державних компаній, тому що в даний момент навіть ніхто не зобов'язаний публікувати свою звітність. Ми цією постановою всі міняємо", - сказав міністр.

За словами Абромавічуса, фінансова звітність усіх держкомпаній буде опублікована в доступній формі на сайті компанії або на сайті профільного міністерства. При цьому буде впроваджений стандарт оприлюднення такої звітності, і після цього Мінекономрозвитку на базі всіх цих даних зробить річний звіт по держкомпаніям. "Країна повинна знати своїх героїв", - сказав він.

Реклама:

При цьому міністр зазначив, що на сьогодні більше половини держкомпаній з топ-100 - збиткові, тільки 20% проаудитовані і тільки 15% мають наглядову раду.

"Тут стандарти корпоративного управління практично повністю відсутні. Ті, хто керують і мають вплив на компанію, мають іншу якість інформації, ніж власники - держава", - зазначив Абромавічус.

При цьому він зазначив, що зараз дивіденди від держкомпаній забезпечують в Україні тільки 0,2% ВВП, тоді як в інших країнах цей показник набагато вищий. "Це не означає, що компанії погані, це означає просто, що вони управляються в інтересах когось іншого, а не держави", - вважає міністр.

Абромавічус також додав, що для держкомпаній буде змінена процедура призначення аудиторів з тим, щоб виключити ситуацію, коли аудиторами великих держкомпаній виступають нікому не відомі фірми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!