"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СБУ відкрила справу щодо російського "Лукойла"

Вівторок, 17 лютого 2015, 18:51

В СБУ заявили, що викрили оборудку, внаслідок якої російська компанія "Лукойл" незаконно отримала у власність нафтохімічний комплекс ВАТ "Оріана" та завдала багатомільйонних збитків державному бюджету.

Згідно з інформацією СБУ, у 2000-му році, зважаючи на збитковість нафтохімічного комплексу ВАТ "Оріана", а також відсутність власної сировини для переробки, держава вирішила залучити для оздоровлення підприємства приватного інвестора.

Для цього спільно з ТОВ "Лукойл-Нафтохім" на базі "Оріани" було створено ЗАТ "Лукор".

"Російська компанія заплатила за участь у бізнесі 100 мільйонів доларів США власними цінними паперами. Встановлено, що реальна вартість цінних паперів російської компанії становила лише 27 мільйонів доларів США. Тож державі завдано збитків в особливо великих розмірах", - сказано в заяві.

Реклама:

Крім того, згідно з інформацією, інвестор мав погасити кредит у розмірі, еквівалентному 170 мільйонам євро, який раніше державне підприємство "Оріана" отримало для модернізації виробничих потужностей.

За даними СБУ, зобов’язання не було виконано, а позика перед одним з європейських банків була повністю сплачена за рахунок державного бюджету.

З метою встановлення повного контролю над нафтохімічним комплексом службові особи Фонду держмайна, ВАТ "Оріана" та ЗАТ "Лукор" у 2004 році незаконно передали його новому юридичному суб’єкту, підпорядкованому російській компанії "Лукойл".

"Таким чином держава втратила будь-який вплив на стратегічно важливе підприємство", - заявили у відомстві.

"Відкриття та розслідування кримінальних проваджень за цим фактом неодноразово блокувалися високопосадовими урядовцями колишньої влади. Наразі головним слідчим управлінням СБ України відкрито кримінальне провадження за ст. 191 Кримінального кодексу України", - повідмили в СБУ.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!