Кабмін хоче підвищити ренту для "Укргазвидобування" і "Укрнафти" до 70%

Вівторок, 17 лютого 2015, 09:56

Кабмін запропонував у 2015 році підвищити рентну плату за користування надрами з 20% до 70% для держкомпанії "Укргазвидобування" і компанії "Укрнафта" з держчасткою 50% + 1 акція.

Про це повідомила міністр фінансів Наталія Яресько, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ця зміна ренти для "Укргазвидобування", - сказала міністр на брифінгу, перераховуючи заходи щодо збільшення надходжень до бюджету.

За словами Яресько, цей захід повинен дати додаткові надходження до держбюджету на рівні 9 млрд грн. Вона також сказала, що планується підвищити ціни на газ, що видобувається "Укргазвидобуванням".

Реклама:

На її думку, ці заходи дадуть можливість профінансувати дотації для населення, передбачені у зв'язку з підвищенням тарифів на енергоносії.

Яресько також зазначила, що уряд буде розглядати питання про зміну рівня ренти для приватних газонафтовидобувних компаній.

"Ми будемо працювати з зацікавленими сторонами та інвесторами - тими, які вже працюють в Україні і тільки хочуть інвестувати, щоб знайти рівень ренти, який фіскально дає те, що нам потрібно до бюджету, але одночасно стимулює галузь в Україні, тому що ми хочемо, щоб інвестиції надходили в Україну і знижувалася її енергозалежність", - сказала вона.

Як повідомлялося, Верховна Рада в рамках урядових антикризових пропозицій влітку 2014 істотно підвищила рентні ставки на вуглеводні на період до кінця року, проте в рамках прийняття держбюджету-2015 вони були продовжені на поточний рік.

Зокрема, для нафти і конденсату вони складуть 45% при глибині видобутку до 5 км і 21% - понад 5 км, для природного газу не для потреб населення - відповідно 55% і 28%.

Для договорів про спільну діяльність незалежно від глибини, передбачено поетапне підвищення ставки: перший квартал 2015 року - 60%, другий - 65% і з третього кварталу - 70%.

Учасники ринку різко критикують зазначені рішення, заявляючи про вимушене скорочення інвестицій і видобутку в такий регуляторному середовищі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: