"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У лютому Україна заощадила близько 100 мільйонів завдяки реверсу газу - Коболєв

Неділя, 15 лютого 2015, 14:24

Україна вже заощадила 100 млн доларів завдяки збільшенню обсягів імпорту реверсного газу з країн Європи і скорочення закупівель наддорогого російського газу у "Газпрому".

Про це повідомив в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" голова правління НАК "Нафтогазу України" Андрій Коболєв.

"За рахунок того, що ми зараз купуємо газ на європейських ринках, вдалося заощадити для країни близько 100 млн доларів лише в лютому (якщо порівнювати з альтернативою закуповувати весь обсяг у "Газпрому" навіть з урахуванням 100-доларової знижки)" - повідомив Коболєв.

Він пояснює, що в Європі ціни на газ нижчі, не в останню чергу завдяки жорсткому європейському енергетичному законодавству, яке не дозволяє монополістам, таким як "Газпром", диктувати свої ціни споживачам.

Реклама:

"За останній рік ми на власному досвіді переконалися в перевагах європейського енергетичного законодавства. "Газпром" чинив сильний тиск на європейських постачальників газу та операторів мереж, але ми все одно змогли купити достатньо газу за нижчою, ніж у "Газпрому", ціною" - зазначив глава "Нафтогазу".

В січні 2015 року Україна, як повідомлялося, імпортувала 2 млрд кубометрів газу. З них більша частина -майже 1,1 млрд кубометрів - була отримана реверсом з Європи, ще 900 млн кубометрів - закуплено у російського "Газпрому".

У лютому Україна планувала збільшити транспортні потужності поставок газу зі Словаччини, а також відновити повноцінний реверс газу з Польщі.

Раніше прем'єр Арсеній Яценюк повідомив, що за півроку після відмови Росії постачати газ в Україну та перекладу на передоплату з 16 червня 2014 року, Україна змогла заощадити майже 500 млн доларів, перейшовши на закупівлі реверсного газу з країн Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!