Україні довелося кардинально переписати закон про ринок газу на вимогу МВФ

Неділя, 15 лютого 2015, 11:16

Одним з ключових пунктів домовленостей України і Міжнародного валютного фонду стало зобов'язання реформувати вітчизняний ринок газу у відповідності з європейським енергетичним законодавством.

Про це пише "Дзеркало тижня".

Така реформа передбачена розробленим урядом законопроектом "Про ринок природного газу". За інформацією джерел видання, Кабміну Яценюка складно було домовлятися з МВФ, поки він не прийнятий парламентом як закон.

Зокрема, як стало відомо після обговорення законопроекту з керівництвом МВФ в кінці минулого тижня документ був кардинально змінений, без чого переговори уряду України з Фондом не могли бути продовжені.

Реклама:

Як зазначається, законопроект грунтовно переверстаний після переговорів представників Міненерговугільпрому і "Нафтогазу" з МВФ.

В даний час в проекті 8 розділів, які об'єднують 60 статей. Нових понять і визначень - десятки. Законопроект визначає і регулює навіть ті аспекти ринку, які ще тільки можуть бути створені і стосуються, наприклад, скрапленого та сланцевого газу.

Законопроект "Про ринок природного газу" в принципі передбачає реальні можливості впорядкувати роботу всіх його учасників у відповідності з досі невідомими їм ринковими і конкурентними умовами і правилами. Словом, це вже не буде базар. Принаймні, така задумка.

Також законопроект чітко визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку природного газу України, на засадах вільної конкуренції, надійного захисту споживача і безпеки поставок газу, а також інтеграції з ринками газу країн Енергетичного співтовариства, у тому числі шляхом створення регіональних ринків природного газу.

Заодно в документі враховані всі європейські энерготенденції і правила, так що адаптувати газове законодавство до європейського вже не знадобиться - на ньому буде заснований новий газовий порядок. І Третій енергопакет органічно стане складовою національного законодавства.

Доведеться Працювати за правилами, які для кожної окремої категорії учасників будуть чітко записані у відповідні кодекси. Всі вони зараз активно обговорюються, і навіть у колі вузьких спеціалістів з багатьох питань немає єдиної думки.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк 2 лютого закликав парламент у терміновому порядку розглянути і прийняти законопроект "Про ринок природного газу".

6 лютого глава Міненерговугілля Володимир Демчишин, емоційно відбиваючись від електроенергетичних питань депутатів у Верховній Раді, встиг закликати законодавців прийняти революційний "газовий закон". Уряд, за його словами, ухвалив такий документ.

На момент написання цієї статті, 12 лютого, обіцяний урядом "газовий" законопроект у ВР не зареєстровано. У порядку денному пленарних засідань ВР на цьому тижні він теж не значився.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!