"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рубль зріс через подорожчання нафти й надію на мир на Донбасі

П'ятниця, 13 лютого 2015, 19:49

Рубль дорожчає на торгах п'ятниці і формує кращий тижневий результат із початку року завдяки зростанню цін на нафту, а також надіям на припинення вогню на сході України.

Про це пише "Reuters".

До 16.30 долар розрахунками "завтра" торгувався на Московській біржі поблизу позначки 63,80 рубля, втрачаючи 2,3% від рівнів попереднього закриття.

Раніше в п'ятницю долар падав на 63,19 - мінімум з 23 січня, а всього з кінця минулого тижня рубль дорожчає проти валюти США більш ніж на 5%.

Реклама:

Аналогічно і євро побував сьогодні на тритижневому мінімумі 72,01, до 16.30 пара євро/рубль розрахунками "завтра" торгувалася поблизу 72,77, дешевшаючи на 2,35%.

"З'явилися нерезиденти з продажами валюти за такої несподіваної ціни на нафту, у когось могло розірвати валютні лонги на стоп-лоси, хоча я не думаю, що їх було багато, просто ринок тонкий", - сказав дилер великого російського банку.

Нафта марки Brent дорожчає з початку дня на 3,5% і оцінюється в 61,38 долара, раніше досягнувши 61,77 долара вперше з 26 грудня минулого року.

Нафта зростає завдяки ознакам скорочення витрат в індустрії, що може обмежити надмірні поставки. Крім того, ціни підтримали дані, що перевищили прогнози про зростання ВВП єврозони в четвертому кварталі та згода Греції на переговори з кредиторами.

На думку дилера великого російського банку, при збереженні висхідної тенденції нафти відкривається можливість "потестувати рівні нижче 60 рублів за долар" у податковий період.

"Проте залишаються геополітичні ризики, оскільки, якщо чесно, мало хто вірить у налагодження ситуації в Україні, і є стійке відчуття, що останні домовленості - далеко не останній акт трагедії", - вважає дилер.

Мінські домовленості про перемир'я на сході України виступають одним з факторів підтримки рубля, але тут же ховаються і ризики для російської валюти в разі невиконання тих чи інших положень договору, від чого залежатимуть кроки Заходу щодо пом'якшення, збереження або, навпаки, розширенню санкцій проти Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!