В кіпрську материнську компанію "Мрії" введений тимчасовий керуючий

П'ятниця, 13 лютого 2015, 15:53

Від імені BNY Corporate Trustee Services Ltd 22 січня 2015 року було подане клопотання до суду Кіпру, що серед іншого передбачає можливість припинення діяльності компанії Mriya Agro Holding Public Ltd і призначення тимчасового керуючого з метою збереження активів "Мрії".

Про це йдеться у прес-релізі комітету кредиторів.

Як зазначається, клопотання було розглянуте судом, і 26 січня 2015 року суд призначив тимчасового керуючого компанії.

"Легітимність і повноваження сім'ї Гут як поточних акціонерів компанії відтепер офіційно втратили силу і були передані тимчасовому керуючому, призначеному судом. Тимчасовий керуючий є незалежною особою, яка діє в інтересах кредиторів, і може спрямувати свої рішення замість акціонерів на операційні компанії групи "Мрія", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

У прес-релізі зазначається, що введення тимчасового керуючого є результатом повністю законного процесу, розпочатого кредиторами "Мрії", і є цілком легітимним наслідком неспроможності "Мрії" обслуговувати свої борги, а також небажання поточних акціонерів протягом шести місяців взаємодіяти з кредиторами у спосіб, що відповідав би вимогам міжнародної фінансової практики.

"Кредитні комітети банків і держателів облігацій "Мрії" вітають рішення кіпрського суду. Дана процедура не має на меті ліквідацію "Мрії" як групи, а лише служить інструментом спрощення передачі контролю над "Мрією" кредиторам від поточних акціонерів, які досі де-факто контролюють менеджмент компанії", - повідомляє прес-служба.

Також наголошується, що кредитори "Мрії" прагнуть забезпечити цілісність компанії, а отже зберегти робочі місця для працівників компанії, стосунки з землевласниками і місцевими громадами.

З цією метою тимчасовий керуючий наділив повноваженнями керувати групою нових менеджерів, Саймона Чернявського та Тона Хулса, які нещодавно були обрані кредиторами "Мрії".

"Вони вже почали встановлювати зв’язки з багатьма зацікавленими сторонами, готуючи їх до передачі контролю над всіма операційними компаніями і зміни менеджменту, а також доносячи їм наміри кредиторів. Ця зміна в управлінні стосується триваючого процесу щодо реструктуризації заборгованості групи "Мрія" та відображає необхідність збільшення ролі кредиторів у операційному контролі над групою", - йдеться у прес-релізі.

Нагадаємо, Інтерпол оголосив у розшук Миколу Гуту, який до серпня 2014 року займав посаду генерального директора компанії "Мрія" і вважався одним із власників. На сайті Інтерполу зазначено, що він розшукується через підозри в шахрайстві.

Агрохолдинг "Мрія" заснований в 1992 році Іваном і Клавдією Гут. Микола Гута приєднався до Групи "Мрія" у 2002 році. Групою компаній "Мрія" фактично володіє Mriya Agro Holding Plc, яка зареєстрована на Кіпрі.

У свою чергу 80% кіпрської компанії володіє ще одна закордонна структура - HF Assets Management Limited, яка фактично належить сім'ї Гут. Мова йде про Івана, Клавдію, Андрія і Миколу Гутів.

Раніше повідомлялося, що Східнокарибський Верховний Суд 15 грудня 2014 року почав ліквідацію мажоритарного акціонера "Мрії" - компанії HF Assets Management Limited.

Австрійська фінансова група Erste Group - один з кредиторів агрохолдингу - звернувся до суду 30 жовтня з проханням визнати банкрутом HF Assets Management Limited.

Група компаній "Мрія" потрапила в складне фінансове становище – в серпні  2014 року агрохолдинг оголосив технічний дефолт. Загальний борг компанії становить близько 1,3 мільярда доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: