Швайка: корупцію в "Укрспирті" курують податкова і "Народний фронт"

П'ятниця, 13 лютого 2015, 15:08

Екс-міністр АПК Ігор Швайка стверджує, що до корупційних схем у державному "Укрспирті" причетні керівництво Державної фіскальної служби і заступник голови фракції "Народний фронт" Андрій Іванчук.

Про це він заявив в інтерв'ю журналу "Новое время".

За словами Швайки, перед останніми парламентськими виборами прем'єр Арсеній Яценюк зібрав у Черкаській області представників крупного аграрного бізнесу, щоб представити виборчу програму партії "Народний фронт". Швайка стверджує, що деякі аграрії, присутні на цій зустрічі, згодом потрапили в списки "Народного фронту" і Блоку Петра Порошенка.

Після цієї зустрічі, за словами Швайки, керівник ДФС Ігор Білоус та його перший заступник Володимир Хоменко зажадали від керівника "Укрспирту" Михайла Лабутіна заплатити у фонд "Народного фронту" на виборчу кампанію.

Реклама:

"Лабутін приїхав до мене і доповів: "Всім сказали, треба здати гроші. Що мені робити?" – стверджує екс-міністр.

За його словами, на цей момент "Укрспирт" мав значний приріст прибутку та сплачених податків завдяки перекриттю корупційних схем.

"Просто перекрили (Юрію) Іванющенку і Андрієві Іванчуку (сьогоднішній заступник голови парламентської фракції "Народний фронт") схеми лівого експорту через Молдову та інші канали", – запевнив він.

Після цього, стверджує Швайка, Іванчук від імені прем'єра Яценюка почав "педалювати тему приватизації "Укрспирту", "тому що у нього є інтереси в спиртовому бізнесі".

У свою чергу сам Лабутін в інтерв'ю "Економічній правді", яке було опубліковано 10 лютого, описав деталі корупційної схеми в "Укрспирті".

 

Друга – Олексія Чеботарьова, якого раніше називали "наглядачем" за "Укрспиртом" і який фігурував у справі про організацію завезення в Київ "тітушок". Також він був наближений до екс-глави МВС Віталія Захарченка.

За його словами, до них причетні декілька основних груп. Перша – Івана Аврамова, бізнес-партнера екс-нардепа від Партії регіонів і одного з спонсорів режиму Януковича Юрія Іванющенка.

Лабутін стверджує, що за Чеботарьовим стоїть генпрокурор Віктор Шокін, який є його хресним батьком. Він також звернув увагу, що на нещодавній прес-конференції тодішнього глави ГПУ Віталія Яреми і глави МВС Арсена Авакова Чеботарьов більше не був згаданий в контексті тітушок.

Крім того, за словами Лабутіна, до схем в "Укрспирті" причетний і згаданий Швайкою заступник голови Державної фіскальної служби Хоменко, "який має повний цикл виробництва лікеро-горілчаної продукції в Криму".

"Ще з тих часів пан Чеботарьов постачав у Крим спирт на ці всі підприємства. І вся ця група працює спільно", – запевнив він.

Він також стверджує, що спирт на кримські заводи Хоменка надходить і досі – з Росії через територію АТО.

Також Лабутін розповів про інтереси Іванчука.

"(У Іванчука) на заводах "Укрспирту" знаходяться декілька установок для абсолютування спирту. Їх шість штук, і за минулої влади на цих установках списувався "лівий" спирт для горілки, яку виробляли Аврамов і Чеботарьов", – запевнив він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: