Fitch прогнозує зниження транзиту російського газу через Україну

Четвер, 12 лютого 2015, 17:36

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує зниження обсягів транзиту російського газу до України до 50 млрд кубометрів в 2015 році проти 62 млрд кубометрів в 2014 році.

Про це йдеться в повідомленні агентства, текст якого має у своєму розпорядженні УНІАН.

"Україна залишається однією з основних країн-транзитерів російського природного газу до Європи. Проте обсяги транзиту суттєво знизились після запуску Росією трубопроводу "Північний потік". Якщо в 2011 році обсяги транзиту становили 104 млрд кубометрів, то в 2014 році обсяги транзиту становили близько 62 млрд кубометрів", - йдеться в повідомленні.

За оцінками Fitch, цей рівень може скоротитися до 50 млрд кубометрів у 2015 році. Крім того, Fitch прогнозує, що загальна плата за транзит в 2015 році становитиме близько 1,5 млрд дол.

Реклама:

"Ми очікуємо, що загальна плата за транзит в 2015 році не перевищить 1,5 млрд доларів порівняно з 3,0 млрд доларів, одержаними компанією ("Нафтогаз України") в 2011 році. У більш довгостроковій перспективі таке зниження може бути ще значнішим, зважаючи на прагнення "Газпрому" здійснювати транзит газу в обхід території України", - наголосили в Fitch.

Як повідомлялося, на початку 2015 року російський монополіст "Газпром" заявив про рішення переспрямувати всі потоки газу, що йдуть нині через Україну, за іншими маршрутами з 2019 року. Проте в Україні таку заяву назвали "блефом".

Також заступник голови Єврокомісії з енергетичних питань Марош Шефчовіч за результатами зустрічі з главою "Газпрому" Олексієм Міллером заявив, що для нього стали великою новиною плани "Газпрому" переспрямувати транзит газу через Україну.

Водночас, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк не раз заявляв, що Україна в повному обсягу забезпечує транзит газу до Європи. Більше того, Україна підтримала ініціативу ЄС про відновлення моніторингу транзиту природного газу через свою територію до країн Європи.

Згідно з контрактом між Україною і Росією, "Газпром" зобов'язаний щорічно прокачувати через територію України не менш як 110 млрд кубометрів природного газу.

У жовтні 2014 року НАК "Нафтогаз України" звернулася до Стокгольмського арбітражу для перегляду контракту на транзит газу з російським "Газпромом", а також компенсації за недостатні обсяги його прокачування через Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: